Kina dominira globalnim izvozom mikročipova | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kina dominira globalnim izvozom mikročipova

Autor Igor Martić

Nekad su svijetom poluvodiča vladali SAD i Europa, a Azija je bila marginalna

 Bosch chipset čip čipset.jpg Izvor: Bosch-semiconductors

Očekuje se da će predsjednik SAD-a Joe Biden uskoro potpisati zakon Chips+, usmjeren na povećanje konkurentnosti američke industrije mikročipova, ublažavanje ovisnosti o Kini i nestašice mikročipova koja se osjeća u cijelom svijetu.

Zakon je prošao u Senatu u dvostranačkom naporu prije ponovnog uspjeha u Zastupničkom domu, ponovno s nekoliko republikanaca koji su se pridružili demokratima u glasovanju. Kako strahovi od konfrontacije s Kinom rastu, pregovori koji su trajali više od godinu dana konačno su urodili plodom za prijedlog zakona, prenosi Statista.

Očekuje se da će trošak zakona iznositi oko 280 milijardi dolara. To uključuje ključnu odredbu od oko 52 milijarde dolara koja će ići izravno američkim proizvođačima čipova tijekom sljedećih pet godina za proširenje njihovih pogona kao i za istraživanje i razvoj.

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Kontinentalna Kina, Hong Kong i Tajvan ostaju dominantni igrači u globalnoj proizvodnji mikročipova, što im također omogućuje kontrolu polovice svjetskog izvoznog tržišta. Brojke iz UN-ove baze podataka Comtrade pokazuju da je izvoz mikročipova iz šire Kine iznosio nešto manje od 400 milijardi dolara u pandemijskoj godini 2020. - posljednjoj za koju su dostupni potpuni podaci.

Sjedinjene Države su iste godine izvezle poluvodiče u vrijednosti od oko 44 milijarde dolara, što je mnogo manje, ali još uvijek drže sedmo mjesto u svijetu na tržištu kojim dominira Azija. U 2021. izvoz iz Kine ponovno je porastao na približno 522 milijarde dolara dok je izvoz iz SAD-a iznosio oko 53 milijarde dolara.

Sve do 1990. godine SAD je proizvodio gotovo 40 posto poluvodiča u svijetu dok je Europa bila odgovorna za otprilike jednaku količinu. Međutim, rast jeftinijih proizvodnih pogona u Aziji stvorio je trend koji je brzo promijenio uobičajeno podrijetlo poluvodiča.

 Chipset (1) Izvor: Viesturs Davidcuks / Alamy / Alamy / Profimedia

Do 2000. godine SAD i Europa zajedno su doprinijele samo nešto više od 40 posto globalnoj proizvodnji čipova dok su Japan, Južna Koreja i Tajvan preuzeli većinu ostatka. Očekuje se da će se kontinentalna Kina do 2020. proširiti na čak jednu četvrtinu globalne proizvodnje, oduzimajući tržišne udjele konkurentima u SAD-u, Europi i Aziji u isto vrijeme.

Budući da su poremećaji u opskrbnom lancu uzrokovali nestašice mikročipova tijekom pandemije Covid-19, nekoliko je zemalja pokrenulo inicijative za povećanje proizvodnje kritične imovine kod kuće. Prije SAD-a, Japan i EU već su najavili akcije za proizvodnju više poluvodiča u zemlji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI