GLOBALNE USLUGE U OBLAKU: Dosegle su 62,3 milijarde USD | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNE USLUGE U OBLAKU: Dosegle su 62,3 milijarde USD

Autor Ivan Vukić

Vrijednost cloud servisa odnosi se na drugo tromjesečje 2022.

 Cloud.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Usluge infrastrukture u oblaku bile su znatno tražene u drugom tromjesečju 2022. Svjetska potrošnja porasla je 33% na godišnjoj razini, na 62,3 milijarde USD. Potaknuta je nizom čimbenika uključujući potražnju za analizom podataka i strojnim učenjem, konsolidacijom podatkovnih centara, migracijom aplikacija te pružanjem usluga u oblaku.

Sve veća upotreba aplikacija u oblaku specifičnih za industriju također je pridonijela širim horizontalnim slučajevima upotrebe koji se vide u IT transformaciji. Najnoviji podaci Canalysa pokazuju da je rashod bio za 6 milijardi USD veći veći nego u prethodnom tromjesečju i 15 milijardi USD više nego u drugom tromjesečju 2021.

Tri najveća dobavljača u drugom tromjesečju 2022., Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure i Google Cloud, zajedno su činili 63% globalne potrošnje u drugom tromjesečju 2022. i zajedno su rasli za 42%.

 Poslovanje u oblaku, udjeli tvrtki.jpg Izvor: Canalys

U globalnom gospodarstvu prepunom inflacije, rastućih kamata i recesije potražnja za uslugama u oblaku ostaje velika. AWS je činio 31% ukupne potrošnje na usluge infrastrukture u oblaku u drugom tromjesečju 2022., što ga čini vodećim pružateljem usluga u oblaku. Porastao je 33% na godišnjoj razini.

Microsoft Azure je bio drugi najveći pružatelj usluga u oblaku u drugom tromjesečju, s 24% tržišnog udjela nakon rasta od 40% godišnje. Google Cloud porastao je 45% u posljednjem kvartalu i imao je 8% tržišnog udjela.

Velika bitka između vodećeg AWS-a i izazivača Microsoft Azurea nastavlja se intenzivirati, a Azure smanjuje razliku u odnosu na svog rivala. Potičući ovaj rast, Microsoft je ukazao na rekordan broj većih višegodišnjih ugovora u segmentima vrijednim više od 100 milijuna USD i više od milijardu USD. Raznovrsni ekosustav izlaska na tržište, u kombinaciji sa širokim portfeljem i širokim rasponom softverskih partnerstava, omogućuje Microsoftu da bude za petama AWS-u.

 Amazon Web Services.jpg Izvor: Ted Hsu / Alamy / Alamy / Profimedia

I AWS i Microsoft nastavljaju s uvođenjem infrastrukture. AWS planira pokrenuti 24 zone dostupnosti u osam regija dok Microsoft planira pokrenuti 10 novih regija tijekom sljedeće godine. U oba slučaja, pružatelji usluga povećavaju ulaganja izvan SAD-a jer žele uhvatiti globalnu potražnju i osigurati da mogu pružiti rješenja s niskom latencijom i visokom suverenošću podataka.

Osim ulaganja u kapacitete, softverske mogućnosti i partnerstva bit će od vitalnog značaja za ispunjavanje zahtjeva korisnika u oblaku, posebno kada se uzmu u obzir računalne potrebe visoko specijaliziranih usluga u različitim vertikalama.

 Microsoft Azure.jpg Izvor: Microsoft

Canalys definira infrastrukturne usluge u oblaku kao one koje pružaju infrastrukturu kao uslugu¸( infrastructure-as-a-service) i platformu kao uslugu (platform-as-a-service), bilo na namjenskoj hostiranoj privatnoj infrastrukturi ili zajedničkoj javnoj infrastrukturi. To isključuje izravne izdatke softvera kao usluge, ali uključuje prihod generiran od infrastrukturnih usluga koje se koriste za njihovo hostiranje i upravljanje.

 Google Cloud (2).jpg Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI