TRŽIŠTE CLOUD USLUGA: Sve veći interes, a neki su i uspješniji od drugih | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE CLOUD USLUGA: Sve veći interes, a neki su i uspješniji od drugih

Autor Igor Martić

Prihodi od usluga u oblaku povećali su se za 37 posto

 Cloud oblak (1).jpg Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

U 2021. godini u cijelom svijetu vrijednost usluga koje se koriste u cloudu (oblaku) iznosila je 178 milijardi dolara, što je povećanje od spomenutih 37 posto.

Nakon što se etablirao kao rani lider na tržištu infrastrukture u oblaku Amazon Web Services (AWS), profitabilna cloud platforma internetskog trgovca, još uvijek je ispred svih. Prema procjenama Synergy Research Group (prenosi Statista), Amazonov tržišni udio na svjetskom tržištu infrastrukture oblaka iznosio je 33 posto u četvrtom tromjesečju 2021.

To je više nego što je kombinirani tržišni udio njegova dva najveća konkurenta, Microsofta i Googlea. Microsoft Azure ima udio 21 posto, a Google Cloud 10 posto. Alibaba Cloud ima 6 posto udjela, IBM Cloud 4 posto, Salesforce i Tencent Cloud imaju po 3 posto, a Oracle Cloud 2 posto.

 Cloud oblak (2).jpg Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

U četvrtom tromjesečju 2021. globalni prihodi od infrastrukture u oblaku po prvi su put premašili 50 milijardi dolara, čime je ukupna industrijska vrijednost prošle godine iznosila 178 milijardi dolara. Amazon i Microsoft činili su više od polovice prihoda od infrastrukture u oblaku u posljednja tri mjeseca 2021., uz osam najvećih davatelja koji kontroliraju otprilike 80 posto tržišta.

Bitka za tržišni udio postaje sve zanimljivija, smatra John Dinsdale, glavni analitičar u Synergy Research Group te dodaje kako Amazon i dalje vodi s velikom razlikom, ali Microsoft, Google i Alibaba nastavljaju brže rasti. Plima koja se diže i dalje podiže sve „brodove“, ali neki brodovi se podižu brže od drugih.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI