TRŽIŠTE OD 180 MILIJARDI DOLARA: Tko najviše zarađuje u oblaku? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE OD 180 MILIJARDI DOLARA: Tko najviše zarađuje u oblaku?

Autor Ivan Vukić

Prvi na listi ima tržišni udio veći od drugog i trećeg na listi

 Cloud.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nakon što se odavno etablirao kao lider na tržištu infrastrukture u oblaku (cloud), Amazon Web Services (AWS) još uvijek je ispred svih drugih te čvrsto drži prvo mjesto. Prema procjenama Synergy Research Group (prenosi Statista) Amazonov tržišni udio na svjetskom tržištu infrastrukture oblaka iznosio je 33 posto u četvrtom tromjesečju 2021.

To je daleko više od njegova dva najveća konkurenta, Microsofta i Googlea. U četvrtom tromjesečju 2021. globalni prihodi od infrastrukture u oblaku po prvi su put premašili 50 milijardi dolara, čime je ukupni iznos industrije za ovu godinu iznosio oko 178 milijardi dolara. To je za 37 posto više nego što je bila vrijednost u 2020. godini.

 Amazon Web Services.jpg Izvor: Ted Hsu / Alamy / Alamy / Profimedia

Amazon i Microsoft činili su više od polovice prihoda od infrastrukture u oblaku u posljednja tri mjeseca 2021., s osam najvećih davatelja koji kontroliraju otprilike 80 posto tržišta.

Bitka za tržišni udio postaje sve zanimljivija, smatra John Dinsdale, glavni analitičar u Synergy Research Group te dodaje kako Amazon i dalje vodi s velikom razlikom, ali Microsoft, Google i Alibaba nastavljaju brže rasti.

Drugi na listi je Microsoft s udjelom od 21 posto, treći je Google Cloud s 10 posto, Alibaba Cloud ima udio od 6 posto, a slijede IBM Cloud (4 posto), Salesforce i Tencent Cloud (s po 3 posto udjela) te Oracle Cloud s 2 posto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI