TELEMACH NAPREDUJE VELIKIM KORACIMA: 5G i 10G mreže | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TELEMACH NAPREDUJE VELIKIM KORACIMA: 5G i 10G mreže

Autor Krunoslav Ćosić

Mogu se pohvaliti s naprednom mrežom i velikim brojem korisnika

 Predsjednik Uprave Adrian Ježina i Nenad Šlibar, Član Uprave i glavni direktor za tehniku.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Kako su i obećali, Telemach Hrvatska će do početka ovogodišnje turističke sezone (početak srpnja) svojom 5G mrežom pokriti veći dio populacije Hrvatske, a preostao im je mali posao za završiti u Slavoniji. Do jeseni žele sve dovršiti. U ovom trenutku oko 4 posto podataka korisnika prolazi kroz 5G mrežu dok se za preostali promet koristi 4G i 3G mreža.

Promjene su zahvatile 1200 baznih stanica koje su zamijenili i nadogradili. U većoj mjeri su se odvojili od svoje nekadašnje matice Švedske (dok su bili Tele2 Hrvatska), a preostalo im je za posložiti mrežne i core elemente. U ožujku 2020. godine United Grupa preuzela je tadašnji Tele2 Hrvatska.

I korisnici primjećuju promjene te migriraju na nove pakete – gotovo 70 posto korisnika koristi nove kombinacije interneta, poziva i SMS poruka. U sljedećoj 2023. godini korisnicima će omogućiti uslugu eSIM kako bi se uređaji poput pametnih telefona i pametnih satova mogli koristiti i bez fizičkog SIM-a u samom uređaju.

 5G optika Izvor: Shutterstock

Uz mobilnu, grade i fiksnu mrežu te već sada imaju 100.000 korisnika 10-gigabitne (10G) mreže, što su uspjeli za manje od godinu dana. Krenuli su gotovo od nule, nisu imali nikakav setup niti kooperante, ističe Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska, a zapošljavanjem novih djelatnika napravili su veliki posao. Danas Telemach Hrvatska ima oko 700 zaposlenih, što je tri puta više nego dok su poslovali kao Tele2 Hrvatska. U skoroj budućnosti korisnicima će ponuditi i 25G PON mrežu, s brzinama koje će ići do 25 Gb/s.

Milijardu i 700 milijuna kuna usmjereno je u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže kroz razdoblje od pet godina

Nakon izgradnje optičke mreže u gotovo svim zagrebačkim kvartovima i u Velikoj Gorici te u Zadru uslijedilo je pokrivanje Splita, a uskoro se šire i na Osijek u kojem će građanima i tvrtkama ponuditi gigabitne brzine prijenosa podataka. Do 2025. godine planiraju pokriti trećinu Hrvatske odnosno više od 500 tisuća kućanstava. Nakon kupnje Optima Telekoma slijedi integracija svih sustava telemacha kako bi se usluge ponudile na području cijele Republike Hrvatske.

 Član Uprave i glavni direktor za tehniku Nenad Šlibar i Adrian Ježina, predsjednik Uprave.jpg
Član Uprave i glavni direktor za tehniku Nenad Šlibar i Adrian Ježina, predsjednik Uprave
Izvor: Telemach Hrvatska

Nenad Šlibar, član Uprave i glavni direktor za tehniku u Telemach Hrvatska, ističe kako su u posljednje dvije godine uložili jako puno znanja, energije i novca, uz strategiju novog vlasnika koji vjeruje da se bolje iskustvo ipak postiže lokalnim pristupom. U tijeku su pregovori s Nokijom kako bi prvi ili među prvima u svijetu obavili posljednji posao izdvajanja iz Tele2 grupacije – paket core je agregator svih baznih stanica, osigurava da prijenos podataka između lokacija prolazi bez prekida, osigurava sigurnost i pouzdanost. To je cloud bazirano rješenje za 5G mobilnu mrežu.

Za tri puta su u odnosu na prethodnu godinu povećali kapacitete mobilne mreže kroz koju sve više prolazi video format, kao dominantna usluga. Kvalitetniji video sadržaj generira veliki rast prometa, dva do tri pa i četiri puta u odnosu na prethodno razdoblje.

Sve veći troškovi poslovanja i pet puta skuplja električna energija primorali su Telemach Hrvatska na povećanje cijena usluga u mobilnoj mreži te od 1. srpnja 2022. povećavaju cijene za 2 do 8 kuna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI