Xiaomi u 2021: Unatoč izazovima, dobri rezultati | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Xiaomi u 2021: Unatoč izazovima, dobri rezultati

Autor Krunoslav Ćosić

Tvrtka je imala rast u svim segmentima, a mogli su sigurno i bolje

 Xiaomi (2) Izvor: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Xiaomi je u trećem tromjesečju 2021. godine ostvario zadivljujuće rezultate, kad je zauzeo drugo mjesto, u nekim zemljama i regijama čak i prvo. Na kraju je godinu završio na trećem mjestu, uz uzastopno povećanje ukupnog prihoda od 9,6% (u 4. tromjesečju 2021.).

Što se tiče zarade po segmentima prihodi od pametnih telefona porasli su za 18,4% na godišnjoj razini. IoT i Lifestyle proizvodi i internetske usluge također su zabilježili rast od 19,1%, odnosno 17,7% na godišnjoj razini.

Posljednji financijski podaci tvrtke također su u skladu s podacima Market Monitora Counterpointa koji pokazuju da su isporuke Xiaomijevih pametnih telefona porasle za 4,7% na godišnjoj razini i 1,4% QoQ u četvrtom tromjesečju 2021. Brojke bi bile i bolje da nisu imale manjak ključnih komponenti.

 Xiaomi globalne isporuke 2019-2021.jpg Izvor: Counterpoint

Naročito u segmentu 4G LTE pametnih telefona za koje im je nedostajalo komponenti, u segmentu Xiaomijevih jeftinijih uređaja. Povećanje ASP-a (prosječne prodajne cijene pametnog telefona) pomoglo je Xiaomiju da drži korak s rastom prihoda.

Sporiji rast isporuke pametnih telefona u usporedbi s rastom prihoda pokazuje da je Xiaomi prilično dobro napredovao u nadogradnji svog portfelja i poboljšanju prosječne prodajne cijene pametnog telefona. Sukladno tome, Xiaomijeva bruto marža od pametnih telefona poboljšala se s 8,7% u 2020. na 11,9% u četvrtom tromjesečju 2021.

 Xiaomi prihodi 2018-2021.jpg Izvor: Xiaomi

Prihod od segmenta pametnih telefona porastao je 37% te je i dalje bio najveći doprinos tvrtki u 2021. sa 63,6%. Troškovi prodaje pametnih telefona ostali su stabilni na 56,0% u 2021., u usporedbi s 56,5% u 2020. Struktura troškova je stoga poboljšana povećanjem ASP-a.

Xiaomijev prihod od internetskih usluga dosegao je rekordnih 7,3 milijarde kineskih juana (RMB) u četvrtom tromjesečju 2021., što znači rast od 17,7% na godišnjoj razini. To se pripisuje oglašivačkom poslovanju kao i 79,5 postotnom rastu na inozemnim tržištima.

Xiaomijev segment IoT i Lifestyle proizvoda zabilježio je rekordnu izvedbu u 2021., s prihodom od 25 milijardi RMB u četvrtom tromjesečju, što je 19% više u odnosu na prethodnu godinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI