DOBRA VIJEST ZA EUROPLJANE: 33 milijarde eura za proizvodnju čipova | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DOBRA VIJEST ZA EUROPLJANE: 33 milijarde eura za proizvodnju čipova

Autor Ivan Vukić

I to je samo prva faza ulaganja kojom se želi potaknuti samostalnost europskog kontinenta

 Intel čip chipset poluvodič chip čipset (1).jpg Izvor: Bruno /Germany, Pixabay

Aktualna događa s nedostatkom čipova pokazuju koliko su Europljani nemoćni u rješavanju problema s nedostatkom čipova, zbog čega se zaustavljaju automobilske proizvodne trake. Već neko vrijeme u Europi postoje inicijative o pokretanju proizvodnje čipova na europskom tlu.

Intel je prvi put svoje velike europske planove potrošnje otkrio u rujnu 2021. U prvoj fazi nude 30 milijardi eura ulaganja u proizvodnju čipova u Europi dok ukupno planiraju uložiti 80 milijardi eura u sektor tijekom sljedećeg desetljeća.

Intel je objasnio da bi takvo ulaganje imalo za cilj pomoći u ravnoteži globalnog lanca opskrbe poluvodičima uz istovremeno značajno proširenje svojih proizvodnih kapaciteta kao i postavljanje temelja za zbližavanje različitih dijelova lanca vrijednosti i povećanje otpornosti u Europi.

 Intel čip chipset poluvodič chip čipset (2).jpg Izvor: Bruno /Germany, Pixabay

U svojoj posljednjoj objavi Intel otkriva kako će potrošiti početnih 33 milijarde eura, ulažući 17 milijardi eura u dvije nove tvornice poluvodiča u Magdeburgu u Njemačkoj. Infrastruktura te ekosustav dobavljača i kupaca u zemlji učinili su to mjesto idealnim za uspostavljanje novog čvorišta, objasnio je Intel.

Dvije tvornice stvorit će 7.000 građevinskih radnih mjesta tijekom izgradnje i 3.000 stalnih, zajedno s desecima tisuća dodatnih radnih mjesta među dobavljačima i partnerima, prenosi Mobile World Live. Uz to, Intel planira uložiti 12 milijardi eura u postojeći pogon u Republici Irskoj kako bi udvostručio proizvodni prostor i poboljšao procese kao i proširio svoje usluge.

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Također će potrošiti potencijalnih 4,5 milijardi eura u Italiji, stvoriti novo središte za istraživanje i razvoj i dizajn u Francuskoj te potaknuti daljnja ulaganja u Poljsku i Španjolsku.

Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da su njihova ulaganja veliki koraci za tvrtku i Europu dok je istaknuo da europski Zakon o čipovima dodatno pomaže u jačanju sektora poluvodiča na ovom kontinentu. "Posvećeni smo igranju ključne uloge u oblikovanju digitalne budućnosti Europe u desetljećima koja dolaze", rekao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI