UKRAJINSKA KRIZA: Novi val neizvjesnosti u industriji čipova | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UKRAJINSKA KRIZA: Novi val neizvjesnosti u industriji čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Značajna povećanja cijena poluvodiča su neizbježna

 Ukrajina novine.jpg Izvor: Gerd Altmann, Pixabay

Tržište se plaši da će ukrajinska kriza dovesti do nestašice ključnih sirovina, što će u konačnici utjecati na lanac opskrbe poluvodičima. Osim toga, financijske sankcije blokirale su rusku vanjsku trgovinu, a velike ljevaonice poluvodiča prestale su isporuku ruskim kupcima. Sve je to stvorilo nove neizvjesnosti za teško izboreni oporavak trgovine poluvodičima.

Rezultat i opseg ovog neekonomskog događaja je nepredvidiv te je to već počelo utjecati na opskrbne lance. Neke sirovine koje se izvoze iz Rusije i Ukrajine, kao što su rijetki plin neon, kemikalija C4F6 i metali paladij, nikal, platina, rodij i titan, kritični su za proizvodnju poluvodiča, objavio je Counterpoint.

Mješavina neonskih plinova obično se koristi kao izvor svjetlosti u ArF i KrF ekscimer laserima za litografiju. U fazi jetkanja koristi se kemikalija C4F6. Budući da poluvodički proces za 3D strukture zahtijeva značajan broj koraka jetkanja, nedostatak C4F6 imat će veći utjecaj na proizvodnju 3D NAND-a nego na ljevaonice metala.

 Neon.jpg Izvor: Joshua_Willson, Pixabay

Cijene neona porasle su za više od 10 puta tijekom krimske krize u Ukrajini 2014., čak i kada je industrija poluvodiča smanjila ukupnu upotrebu plina za 20% do 40% nakon prilagođavanja softverske logike i optimizacije procesa pročišćavanja plina. Stoga će lanac opskrbe biti pogođen ako postrojenja za proizvodnju plina budu uništena tijekom trenutnog rata. Ako ne, još uvijek možemo vidjeti rastuće cijene, iako će utjecaj na proizvodnju ostati pod kontrolom.

Međutim, plin i kemikalije proizvedeni u Rusiji i Ukrajini nisu ekskluzivni za regiju. Proizvodna mjesta su ograničena jer proizvodnja uključuje veliku potrošnju energije i onečišćenje okoliša. Ali ako cijene brzo rastu i potražnja ostane jaka, nesumnjivo će biti više igrača koji će ulaziti na tržište u drugim dijelovima svijeta.

Paladij se koristi u proizvodnji komponenti. Međutim, plemeniti metali poput paladija, platine i rodija uglavnom se koriste u katalizatorima za vozila. Titanov nitrid (TiN) je široko korišten materijal za proizvodnju poluvodiča kao difuzijska barijera.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Drugi najveći svjetski izvoznik titana je Rusija (SAD je broj 1). Proizvodnja litijevih baterija također bi se mogla suočiti s određenim turbulencijama jer je nikal, čiji je Rusija glavni proizvođač, važan metal za te baterije.

Kratkoročni rizik nestašice ponude ne dolazi samo od ratova i zabrana već i od trgovine. Trgovanje s drugim zemljama postalo je iznimno teško za Rusiju zbog isključenja iz SWIFT-a i pogoršanja inflacije.

U srednjem roku, nedostatak navedenih sirovina malo će utjecati na proizvođače poluvodiča, smatraju u Counterpointu. Situacijom će se upravljati kroz postojeće zalihe i druge dobavljače. Međutim, neizbježno je da će cijene značajno porasti.

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Veća poduzeća imaju veću kupovnu moć. Mali i srednji proizvođači čipova i srodna poduzeća mogu se suočiti s povećanim pritiskom opskrbe zbog iscrpljenih zaliha i poteškoća u povezivanju s novim izvorima ako se sukob nastavi.

Dugoročno, mali i srednji proizvođači čipova mogu naručiti višestruke narudžbe kako bi nadoknadili ovaj rizik, što rezultira pogoršanjem opskrbe sirovinama.

Brzo rastuće cijene metala (nikla i paladija) predstavljat će novu prepreku oživljavanju automobilskog tržišta ako se sukob nastavi. S obzirom da se geopolitičke napetosti sada protežu od Azije do Europe i od proizvodnje poluvodiča do opskrbe sirovinama, morat će se preispitati odluke o proširenju kapaciteta i ulaganjima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI