NEĆETE VJEROVATI: Korištenje VPN-a u Ukrajini i Rusiji | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEĆETE VJEROVATI: Korištenje VPN-a u Ukrajini i Rusiji

Autor Davor Dakić

U obje zemlje je povećano pretraživanje VPN-ova

 VPN (3).jpg Izvor: Stefan CodersPixabay

Ograničenja pristupa internetu nakon ruske invazije na Ukrajinu dovela su do porasta potražnje za VPN-ovima u obje zemlje. Rat se vodi ne samo na kopnu i moru već i u kibernetičkom prostoru.

U Ukrajini se, između 27. veljače i 2. ožujka 2022., pretraživanje za VPN-ovima povećalo za oko 600 posto, u usporedbi s 30 dana prije. Prema Top 10 VPN-ova, čije podatke prenosi Statista, broj ukazuje na ruske cyber napade na internetsku infrastrukturu zemlje.

Jedan takav događaj dogodio se 24. veljače, odnosno na prvi dan ruske invazije. Drugi cyber napadi bili su usmjereni na web stranice ukrajinske vlade, smatra BBC, ali poput poremećaja na ukrajinskom internetu uzrokovanih uništavanjem fizičke infrastrukture od strane ruskih snaga, njih ne mogu popraviti VPN-ovi.

 VPN (2).jpg Izvor: Dan NelsonPixabay

U Rusiji su ograničenja postavljena na društvene mreže poput Facebooka i Twittera kao i na stranice stranih medija, što je dovelo do povećane upotrebe VPN-a. Između 27. veljače i 3. ožujka 2022. potražnja je porasla za 668 posto.

Daleko najveći interes pretraživanja za VPN generiran je u tekućoj godini koordiniranim gašenjem interneta u Kazahstanu 5. siječnja 2022. Vlada je isključila internet jer su izbili prosvjedi zbog porasta cijena prirodnog plina nakon što je prestalo biti aktivno ograničenje cijena. Kao rezultat toga, pretraživanja VPN-a porasla su za oko 3400 posto.

 VPN (1).jpg Izvor: Stefan Coders, Pixabay

U Aziji su početkom 2020. godine primijećeni umjereni porasti pretraživanja VPN-a jer je Mianmar predložio stroge kazne za korištenje VPN-a kao dio novog zakonodavstva, a Kambodža je razmišljala o nacionalnom internetskom pristupu. Ako bi plan bio donesen sav web promet u zemlji prolazio bi kroz jednu ulaznu točku pod kontrolom vlade. Slično internetskoj kontroli koja se provodi u Kini.

Virtualne privatne mreže ili VPN-ovi omogućuju korisnicima weba da prikriju svoju lokaciju i na taj način zaobiđu blokiranje web usluga prema lokaciji. Na taj način bez problema u Kini, na primjer, možete koristiti sve servise na koje smo inače naviknuti – Google Maps, Gmail, Facebook…

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI