JE LI SLOBODNI INTERNET MIT? U nekim zemljama je ipak dostupan | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

JE LI SLOBODNI INTERNET MIT? U nekim zemljama je ipak dostupan

Autor Davor Dakić

Većina svjetske populacije mora živjeti s tek neznatno dostupnim slobodnim internetom, pokazuju podaci koje je objavio Freedom House, a prenosi Statista

 Internet (3) Izvor: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Ono što se nekad zamišljalo kao prostor za razmjenu informacija i njegovanje zajednice povezivanjem ljudi širom svijeta, u nekim se slučajevima pretvorilo u oruđe kontrole i cenzure. Naime, samo se 18 zemalja u svijetu može smatrati doista slobodnima kada je u pitanju internet.

Prema godišnjem izvješću Freedom Housea, 31 od 70 ocijenjenih zemalja ima samo djelomičnu slobodu što se tiče prava korisnika i državne kontrole nad internetom. Kina ima upitnu čast da sedmu godinu zaredom zauzima posljednje mjesto, osvojivši samo deset od maksimalnih 100 bodova.

 Internet (2) Izvor: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj razvoj događaja korelira s nedavnim izvješćima kineske vlade o dodatnom pooštravanju propisa o online igrama i korištenju interneta od strane maloljetnika. Stanovnici Islanda i Estonije, s druge strane, imaju gotovo potpuno besplatnu vladavinu nad svojim internetskim iskustvom, pri čemu obje zemlje imaju znatno više od 90 bodova. Sjedinjene Američke Države bi u 2021. mogle osvojiti 71 bod, pobijedile su ih Njemačka i Francuska, kao i malo vjerojatniji kandidati Gruzija, Tajvan i Kostarika.

Iako su neke zemlje dobile visoke ocjene, izvješće također otkriva da globalna sloboda interneta opada jedanaestu godinu zaredom. 20 zemalja suspendiralo je pristup internetu, 21 država blokirala je korisnike u korištenju društvenih medija, a najmanje 45 zemalja navodno je dobilo špijunski softver od privatnih prodavača.

 Slobodni internet u svijetu Izvor: Statista

Rangiranje slobode interneta prema Freedom Houseu temelji se na tri široke kategorije: prepreke pristupu, ograničenja sadržaja i kršenja prava korisnika. Procijenjene zemlje čine otprilike 88 posto svjetske populacije s pristupom internetu.

 Internet (1) Izvor: Dmitry Belyaev / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI