RAST OD 5 POSTO: Globalne isporuke čipova za pametne telefone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

RAST OD 5 POSTO: Globalne isporuke čipova za pametne telefone

Autor Davor Dakić

Isporuke za 5G telefone u Q4 2021. činile su gotovo polovicu ukupnih SoC isporuka

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema najnovijem istraživanju Counterpointa Qualcommov udio dosegnuo je 30% zahvaljujući premium razini. UNISOC je imao snažan Q4 s udjelom od 11% dok je Qualcomm predvodio tržište 5G baznog pojasa sa 76% udjela.

MediaTek je predvodio tržište pametnih telefona SoC s udjelom od 33%. Količina SoC-ova za pametne telefone pala je u ovom tromjesečju zbog visokih isporuka u prvoj polovici godine i korekcija zaliha od strane kineskih OEM-ova za pametne telefone. Mnogi su kupci formirali zalihe čipova kako ne bi imali problema s opskrbom.

 Globalne isporuke čipova u Q4 2021.jpg Izvor: Counterpoint

Counterpoint očekuje rast prihoda u prvom tromjesečju 2022. potaknut vodećim čipsetom (Dimensity 9000) za pametne telefone. Veća penetracija 5G nadoknadit će nižu sezonsku potražnju. Povećanje cijena čipseta nakon TSMC-ovog poskupljenja pločica odražava se od četvrtog kvartala 2021. nadalje.

Qualcommova vodeća mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 1 počela je s isporukama, a performanse u prvom kvartalu 2022. potaknut će serija Samsung Galaxy S22. Sveukupno, sljedeća promjena rasta bit će u drugoj polovici 2022. s lansiranjem 5G uređaja velikih proizvođača originalne opreme. Udio prihoda od Androida također raste jer sve više OEM-a usvaja Qualcommovo RFFE rješenje modem-antena na različitim razinama.

MediaTek je predvodio tržište pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2021. s udjelom od 33%. Qualcomm je rastao 18% uzastopno zbog premium segmenta. Dominirao je u isporukama 5G modema s osnovnim pojasom sa 76% udjela, potaknut osnovnim pojasevima za Apple i premium Androide.

 5G pametni telefoni u Q4 2021.jpg Izvor: Counterpoint

Apple je zadržao treću poziciju na tržištu čipova za pametne telefone s udjelom od 21%. Lansiranje iPhonea 13 i blagdanska sezona potaknuli su isporuke.

UNISOC je nastavio s rastom isporuke ove godine i dosegao je udio od 11% u četvrtom tromjesečju 2021. Na godišnjoj razini njegove isporuke SoC-ova su se više nego udvostručile u 2021. Proširio je svoju bazu kupaca, osiguravajući pobjede u dizajnu s Honorom, realmeom, Motorolom, ZTE-om, Transsionom i Samsungom.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Samsung Exynos je pao na petu poziciju s udjelom od 4% budući da je Samsung usred promjene strategije svog portfelja pametnih telefona u smislu in-sourcinga kao i outsourcinga kineskim ODM-ovima. Kao rezultat toga, udio MediaTeka i Qualcomma raste u Samsungovom portfelju pametnih telefona, od 4G i 5G modela srednjeg ranga koje proizvode ODM do onih vodećih.

HiSilicon nije mogao proizvoditi Kirin čipsete zbog američke zabrane trgovine protiv Huaweija. Akumulirane količine Kirin SoC-a na rubu su i sve ih je manje. Kao rezultat toga, Huawei je lansirao svoju seriju s Qualcomm SoC-ovima, ali je ograničen na 4G mogućnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI