Europa će u sektor čipova uložiti milijarde eura | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Europa će u sektor čipova uložiti milijarde eura

Autor Davor Dakić

Europska komisija je iznijela veliki investicijski plan za poticanje industrije čipova

  Izvor: Profimedia

Europa više ne želi biti ovisna o drugim kontinentima što se tiče proizvodnje i dobavljivosti čipova. Žele potaknuti proizvodnju na europskom kontinentu i tako smanjiti oslanjanje na zalihe iz SAD-a i Azije, uz osiguranje dodatne zaštite od budućih nestašica.

Europska komisija je objasnila da će njezin europski zakon o čipovima ojačati konkurentnost regije udruživanjem resursa država članica Europske unije i drugih pridruženih zemalja dok će 11 milijardi eura staviti na raspolaganje za jačanje postojećeg istraživanja i razvoja, inovacija i obuke osoblja oko sektor, prenosi Mobile World Live.

Zakonom će se "mobilizirati više od 43 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja" za novi razvoj, uz postavljanje mjera za predviđanje, pripremu i odgovor na bilo kakve poremećaje u opskrbnom lancu.

 Čipset čipovi poluvodiči (3) Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Dugoročni je cilj omogućiti da EU udvostruči svoj trenutni udio na tržištu poluvodiča, na 20 posto 2030. godine. Kao dio tog poteza EU je također ublažio pristup financiranju, olakšavajući pravila i dopuštajući novoosnovanim tvrtkama da razvijaju tvornice i pogone uz državnu potporu i putem investitora.

Europska komisija želi djelovati kako bi potaknula svoju industriju čipova nakon što je nedavna globalna nestašica prisilno zatvorila tvornice u širokom rasponu sektora, od automobilske industrije do proizvodnje zdravstvenih uređaja.

 3d;autonomous;board;car;chip;chipset;circuit;communication;computer;connect;connected;connections;cyber;cybersecurity;cyberspace;data;driverless;driving;equipment;future;glow;glowing;golden;inteligent;internet;iot;light;processor;quantum;rendering;security;self;smart;technology;transport;transportation;vehicle;wifi Izvor: Profimedia

Proizvodnja se u nekim državama članicama u automobilskom sektoru smanjila za trećinu u 2021. i istaknula "ekstremnu globalnu ovisnost lanca vrijednosti poluvodiča o vrlo ograničenom broju" tvrtki u "složenom geopolitičkom kontekstu".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će Europski zakon o čipovima "promijeniti igru za globalnu konkurentnost jedinstvenog europskog tržišta". Taj potez Europe odražava obećanje SAD-a da će dodijeliti 52 milijarde dolara domaćoj proizvodnji poluvodiča, budući da se želi natjecati s Kinom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI