ZA 5G I GIGABITNE MREŽE EU nudi 258 milijuna eura | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA 5G I GIGABITNE MREŽE EU nudi 258 milijuna eura

Autor Igor Martić

Poseban fokus stavlja se na pokrivenost 5G signalom

 Europska komisija 5G.jpg Izvor: Europska komisija

Europska komisija (EK) pozvala je zainteresirane strane da se natječu za nova sredstva usmjerena izravno na poboljšanje 5G mreža, infrastrukture u oblaku i gigabitnih mreža velike brzine diljem Europske unije.

Ukupno je 258 milijuna eura trenutno na raspolaganju, a čini se da je raspoređeno na 11 projekata s rokom za podnošenje do 22. ožujka 2022., prenosi Mobile World Live. Poseban fokus stavlja se na 5G pokrivenost duž prekograničnih koridora i za lokalne zajednice.

Poziv za podnošenje prijedloga provodi se u sklopu digitalnog dijela Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital - Connecting Europe Facility), ključnog instrumenta financiranja EU-a. Taj potez uslijedio je nakon usvajanja prvog programa rada za CEF Digital u prosincu 2021. kojim je dodijeljeno više od milijardu eura financiranja za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

 Europska komisija 5G (1).jpg Izvor: Europska komisija

Ukupni planirani proračun za CEF Digital iznosi do 2 milijarde eura, a odnosi se na period do 2027. Cijeli program Connecting Europe Facility, koji podržava ulaganja u transeuropske digitalne, prometne i energetske mreže, vrijedan je 33,7 milijardi eura, a odnosi se na period od 2021. do 2027. godine.

Početna generacija CEF-a, koja je pokrivala razdoblje od 2014. do 2020., pridonijela je besplatnom Wi-Fi programu WiFi4EU, zajedno s drugim prekograničnim digitalnim infrastrukturama i uslugama, istaknula je EK. Program WiFi4EU i benefiti besplatnog interneta dostupni su hrvatskim građanima, u mnogim gradovima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI