ZUCKERBERGOV VIRTUALNI SVIJET Isplati li se ulagati u metaversum? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZUCKERBERGOV VIRTUALNI SVIJET Isplati li se ulagati u metaversum?

Autor Krunoslav Ćosić

Sljedeća iteracija interneta je Web 3.0

 Metaverse (2).jpg Izvor: Pixabay

Mark Zuckerberg će kroz svoju tvrtku Meta potrošiti najmanje 7,4 milijardi funti na stvaranje virtualnog svijeta metaverzuma u kojem ćemo se družiti virtualno, ali ćemo i raditi virtualno te se virtualno igrati. Isplati li se već sada kupovati metaverse nekretnine?

U metaversumu ćemo imati svoje virtualne, trodimenzionalne avatare koji će nas predstavljati u različitim scenarijima. Mnoge tvrtke su najavile ulaganja u „novi svijet“, a među njima su najagilniji Meta i Microsoft. Tehnološke tvrtke će naporno raditi na dodacima koji će podići iskustvo metaverse na sljedeću razinu, kao što su naočale za virtualnu stvarnost sljedeće generacije, kontroleri i drugi hardver, smatra Maxim Manturov, voditelj investicijskog istraživanja u Freedom Finance Europe.

 Metaverse (1).jpg Izvor: Pixabay

Ove bi godine metaversum mogao prijeći u poslovnu fazu uvodeći širok raspon usluga. Kombinacijom virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) metaverse nudi tvrtkama mnoge praktične prednosti izvan uobičajenih usluga telekonferencija. Neki od najvećih tehnoloških divova, kao što su Amazon, AMD, Nvidia i Apple, sada se okreću ovoj rastućoj industriji.

Francuzi i Englezi pokazuju najveći interes za metaverzum, usporedno s ostalim europskim zemljama, pokazuju istraživanja. Planirate li ulagati u kompanije i dionice, možda vam popis onih koji su već poduzeli korake bude zanimljiv.

Amazon: Bez obzira tko u konačnici vodi razvoj metaverzuma i kakav će oblik on na kraju poprimiti znamo da će zahtjev broj jedan biti neviđena računalna snaga – snaga koja uglavnom mora dolaziti iz oblaka. To znači potencijalne prilike za Amazon AWS. Kao rezultat toga, tvrtke u mnogim industrijama mogle bi potražiti AWS za svoja rješenja za računalstvo u oblaku na zahtjev.

 Metaverse (1).jpg Izvor: Pixabay

Nvidia: VR i AR zahtijevat će mobilno rubno računanje i rješenja za igre u oblaku kao što je Nvidia Grid vGaming koji može podržati do 160 PC igara istovremeno. Nvidia RTX poslužitelj može lako zadovoljiti zahtjeve velike snage i računanja te će tako Nvidia ostvariti visoke prihode od prodaje hardvera tijekom sljedećih nekoliko godina, uz rastući prihod od pretplata na igre u oblaku.

Unity: Za manje tvrtke poput Unityja (ili Robloxa) metaverzum stvara prilike za ubrzaniji rast, što se trenutno odrazilo na cijenu i interes investitora. Unity se kladi na to da postane lider u metaverzumu stvaranjem 3D sadržaja u VR i AR.

VR (Horizon Worlds i Supernatural): Meta je ponudila kupnju VR fitness aplikacije Supernatural čime je stekla još veći udio na VR tržištu u kombinaciji sa snažnom prodajom svojih Quest 2 slušalica. Meta je također otvorila svoj virtualni prostor Horizon Worlds iz beta verzije, dopuštajući programerima igara da dobiju pristup novim alatima za kreatore. Investitori bi njegovo otvaranje trebali tretirati kao pozitivan katalizator.

 Metaverse (1).jpg Izvor: Pixabay

Trebate li ulagati u Metaverse nekretnine?

„Nekretnine u metaverzumu potpuno su nova niša na tržištu, iako ima vrlo strastvenu bazu obožavatelja. Međutim, ako se metaverse platforma sruši vaša investicija propada zajedno s njom. Za razliku od nekretnina, svojstvo metaverse također će potpuno nestati ako platforma financijski propadne. Stoga je ulaganje u digitalne nekretnine vrlo rizično i treba ulagati samo kapital koji ste spremni izgubiti. Budući da je u ovoj fazi vrlo spekulativno i postoji velika šansa da naletite na balon i izgubite novac najbolje je da se za sada toga klonite“, objasnio je Maxim Manturov.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI