TIJEKOM BOŽIĆNIH BLAGDANA: 5 načina za sigurnu online kupnju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TIJEKOM BOŽIĆNIH BLAGDANA: 5 načina za sigurnu online kupnju

Autor Krunoslav Ćosić

Mnogi na internetu traže dobre ponude i dobre ideje za poklon. Ali, oprez!

 Google shopping.jpg Izvor: Google

Sezona je blagdanske kupnje, no također moramo biti u potrazi za nečim mnogo manje veselim: kibernetičkim kriminalcima koji ciljaju na blagdanske kupce na mreži. Donosimo pet načina koji će vam pomoći da sigurno kupujete na Googleu, uključujući kako sigurno pregledavati web mjesta, zaštititi svoje osobne podatke i podatke o plaćanju te izbjeći prijevare i pokušaje krađe identiteta.

1. Čuvajte podatke o kartici

Otprilike četvrtina potrošača u SAD-u doživjela je krađu kreditne kartice ili identiteta prilikom online kupnje. Jedan od načina za borbu protiv toga je korištenje broja virtualne kartice. Ako se odjavite s automatskim popunjavanjem u Chromeu s prihvatljivom karticom, Google će vam dati opciju generiranja jedinstvenog virtualnog broja kartice za obradu vaše transakcije dok će vaš stvarni broj kartice ostati skriven i zaštićen.

 Kartica 1.gif Izvor: Google

To možete učiniti i kad osobno kupujete. Ako pohranite svoju karticu u Google novčanik ona će automatski generirati virtualni broj kartice koji možete samo dodirnuti za plaćanje svugdje gdje je Google Pay prihvaćen.

2. Potražite lokot u URL polju

Kako biste bili sigurni da sigurno pregledavate stranice u Chromeu, posebno ako koristite javni ili besplatni Wi-Fi, provjerite postoji li siva zaključana ikona u URL polju web stranice koju posjećujete za kupnju, što označava sigurnu vezu. Također provjerite započinju li web-lokacije koje posjećujete s HTTPS-om, što znači da je vaš preglednik ili aplikacija sigurno povezana s web-lokacijom.

 lokot u URL polju 2.gif Izvor: Google

3. Spriječite pokušaje krađe identiteta

Ove sezone pripazite na phishing e-poruke povezane s kupnjom. Gmail dnevno blokira više od 100 milijuna pokušaja krađe identiteta i sprječava da 99,9% neželjene pošte, zlonamjernog softvera i opasnih poveznica uopće dospije u vašu pristiglu poštu.

 Google krađa identiteta 3.jpg Izvor: Google

Kada otkrije sumnjivu e-poštu označit će je umjesto vas. A ako koristite Gmail ili Drive, Google će automatski skenirati e-poštu i dokumente u potrazi za virusima.

4. Zaštitite i provjerite svoje lozinke

Kada kupujete na različitim stranicama (a na mnogima po prvi put), na kraju stvorite mnogo novih računa i zaporki. Poduzmite redovite sigurnosne provjere kako biste bili sigurni da su sve vaše sigurnosne postavke i lozinke u dobrom stanju. Jednostavan alat provest će vas kroz postupak korak po korak za prilagodbu vaših sigurnosnih kontrola i jačanje sigurnosti vaših Google računa.

 Google Password Manager 4.jpg Izvor: Google

Jedan od tih koraka je korištenje Password Managera koji će stvoriti i pohraniti jake zaporke, automatski ih popuniti na web mjestima, osigurati da ne uđu na zlonamjerna web mjesta i upozoriti vas ako su ugrožene. Drugi je postavljanje potvrde u 2 koraka koja zahtijeva drugi oblik potvrde, osim vaše lozinke, za pristup vašem računu — čime se dodaje dodatni sloj zaštite od kibernetičkih kriminalaca.

5. Provjerite značku "trusted store"

Google prikazuje širok raspon informacija - od recenzija proizvoda i trgovaca do uvida u cijene i praćenja cijena kako bi vam pomogao da budete sigurni u ono što pregledavate i od koga kupujete.

Također možete potražiti značku pouzdane trgovine kod prodavača na Googleu. Trgovci s ovim značkama ispunili su širok raspon kriterija uključujući web stranice visoke kvalitete, pozitivne ocjene korisnika, brzu dostavu i dobra pravila povrata.

 Google trusted store 5.gif Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI