SAVJETI ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE Grijati se možete i na druge načine | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAVJETI ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE Grijati se možete i na druge načine

Autor Igor Martić

Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20°C

 Bojler grijanje ušteda.jpg Izvor: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

Nikada do sada nije bilo bitno što pametnije trošiti energiju. Efikasnim korištenjem električne energije za grijanje možete se i dalje udobno i komforno osjećati, a pri tome ćete i uštedjeti. Možda niti ne razmišljate o tome, ali za svaki stupanj dodatno zagrijanog prostora troši se 6 posto više energije.

 Grijanje ušteda energije (2).jpg Izvor: ako / Alamy / Alamy / Profimedia

Do topline u stanu, kući ili poslovnom prostoru možete doći i podizanjem roleta te otvaranjem zavjesa danju. Iskoristite toplinu Sunca. Noću treba napraviti suprotno od toga – spuštanjem roleta i stavljanjem zavjesa zadržat ćete toplinu. Na taj se način, uz rolete i zavjese, mogu smanjiti gubici topline i za 10 posto, savjetuje HEP Opskrba.

Nemojte niti pregrijavati prostor u kojem boravite - 20 stupnjeva Celzijusa bit će sasvim dovoljno. Pripazite i na vlažnost u zraku, koja bi se trebala kretati od 40 do 60 posto. Za mjerenje vlažnosti bit će vam dovoljan uređaj kojeg za nekoliko desetaka kuna možete kupiti.

Sobni termostat

Svakako ugradite sobni termostat, a uz njega ćete smanjiti troškove grijanja za 7 do čak 15 posto. Izlazite li van kuće grijanje možete isključiti odnosno smanjiti čak sat vremena ranije, a pri tome nećete primijetiti pad temperature. Obavezno programirajte termostat da se noći ili za vrijeme dok ste van kuće postavi niža temperatura.

 Grijanje ušteda energije (1).jpg Izvor: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

Termostatski radijatorski ventil i termostatska glava kao uređaji za regulaciju topline omogućuju reguliranje potrošnje toplinske energije. Nemojte u potpunosti isključivati grijanje dok vas nema u kući. Održavajte konstantnu nižu temperaturu umjesto da se grijanje isključuje i kasnije uključuje. Isto vrijedi za bojler ukoliko se na takav način grijete. Bojler će potrošiti izuzetno mnogo energije dok se zagrije do visoke temperature. Isto tako, ako se bojler pregrije i zatim hladi, ponovo imate gubitak energije.

Provjerite pukotine i propuštanje zraka u prostoru u kojem boravite, popravite mjesta ispod vrata i na prozorima koji propuštaju zrak. Izolirajte ih gumom ili plastikom, a izolacijom šupljeg zida također ćete značajno smanjiti račune za grijanje. Oko 30 posto energije u kućanstvima se gubi zbog pukotina i zraka koji ulazi izvana.

 Radijator grijanje djevojka mobitel.jpg Izvor: Shutterstock

Energetski razredi

Prilikom kupnje kućanskih aparata svakako obratite pozornost na energetski razred - uređaji mogu na taj način trošiti i do 35 posto manje električne energije u odnosu na one manje učinkovite. Okruženi smo uređajima na stand by načinu rada (nisu u funkciji nego samo u pripravnosti). Njihovim isključivanjem u kućanstvu ćete uštedjeti i do 6 posto energije. Odlazite li na put, na više dana, svakako u potpunosti isključite televizore, računala, kuhala za vodu, perilice posuđa...

 Isključivanje uređaja kabela.jpg Izvor: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak 60 posto manje električne energije potrošit će ekspres lonac u odnosu na druge lonce za kuhanje.

Razmislite o pametnom domu (smart home) - na taj ćete način znatno štedjeti jer ćete uređajima i rasvjetom u kućanstvu moći upravljati i na daljinu. Danas to već omogućuju i novi automobili pa dok se vozite prema kući možete preko ekrana (vozila ili pametnog telefona) uključiti određene uređaje u vrijeme kad je potrošnja energije povoljnija (noćni način rada). Ili na taj način prije dolaska kući pojačajte grijanje. Uz uštedu energije, pametni kućni uređaj može se koristiti i za zaštitu, nadzor i upravljanje.

Iskorištavanje energije sunca sve je poželjnije i omogućuje održivost društva, ali i bolji balans vašeg kućnog proračuna. Ugradnjom sunčane elektrane proizvodit ćete električnu energiju koju možete koristiti za svoje potrebe dok ćete višak pohraniti u bateriju, ukoliko uložite u tu investiciju odnosno višak prikupljene energije možete predati u elektroenergetsku mrežu i tako dodatno zaraditi i isplatiti vaš sustav.

 Ušteda energije.jpg Izvor: Maren Winter / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI