Cijena proizvodnje energije putem obnovljivih izvora | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Cijena proizvodnje energije putem obnovljivih izvora

Autor Krunoslav Ćosić

Svijet je još uvijek daleko od proizvodnje potrebne električne energije putem obnovljivih izvora

 Obnovljiva energija (3).jpg Izvor: Roman Milert / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, stvari se kreću u pravom smjeru, barem kada je riječ o troškovima. Cijena proizvodnje obnovljive energije u stalnom je padu.

U 2010. godini megavat sat električne energije dobivene solarnim fotonaponskim sustavom koštao je u proizvodnji u prosjeku 378 dolara. To je bila cijena bez učinka bilo kakvih subvencija koje su se mogle primjenjivati u nekim područjima.

 Obnovljiva energija (1).jpg Izvor: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Do 2019. taj je trošak pao na samo 68 dolara, što je jeftinije od nuklearne energije i ugljena i samo malo iza ekonomski najučinkovitije opcije - vjetra na kopnu. Energija vjetra, kako na kopnu tako i na moru, također je doživjela smanjenje troškova od 2010. godine dok su ustaljene metode proizvodnje iz nuklearne energije i ugljena ili porasle ili su doživjele samo blagi pad.

 Obnovljiva energija (2).jpg Izvor: manuel lorenzo / Panthermedia / Profimedia

Cijena energije uz pomoć vjetra koji se iskorištava na obali snižena je sa 162 na 115 dolara, dok je cijena energije uz pomoć vjetra s mora snižena s 86 na 53 dolara po megavat satu električne energije. Cijena energije od ugljena pala je sa 111 na 109 USD dok je istovremeno cijena iz atomskih elektrana povećana s 96 USD (iz 2009.). na 155 USD u 2019. godini, a ima tendenciju daljnjeg rasta.

 Cijena obnovljivih izvora.jpg Izvor: Statista

OurWorldinData.org je objavio cijene (prenosi Statista), a odnose se na cijenu po megavat satu energije, ovisno o izvoru. Očekuje se sve veće i brzo usvajanje obnovljivih izvora energije u budućnosti, a učinci se već vide:

„Relativna cijena je ta koja je bitna za odluku o vrsti energije elektrana koje se grade. Je li pad cijena obnovljivih izvora bio bitan za odluke stvarnih graditelja elektrana u posljednjih nekoliko godina? Da, jest. Energija vjetra i sunca naglo su se povećali posljednjih godina; u 2019. obnovljivi izvori energije činili su 72 posto svih novih kapaciteta dodaci širom svijeta".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI