3D ISPRINTAN: Što kažete na ovakav cheesecake? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

3D ISPRINTAN: Što kažete na ovakav cheesecake?

Autor Igor Martić

Inženjeri stvaraju tortu od sira spremnu za jelo

 3D isprintan cheesecake (1).jpg Izvor: Columbia University / Ferrari / Profimedia

3D ispisana kriška torte od sira gotova za konzumaciju napravljena je od rekordnih sedam sastojaka. To (vjerojatno) znači da nam je kuhinjski printer hrane za upotrebu kod kuće nekoliko koraka bliže.

Proces bi se također mogao koristiti za proizvodnju personaliziranih obroka za ljude s ograničenjima u ishrani, roditelje izbirljive djece, sportaše i štićenike staračkih domova. Tehnologija za 3D printanje do sada je bila ograničena na upotrebu sastojaka. Za proizvodnju 3D tiskane hrane potrebne su štrcaljke za hranu napunjene jestivim "tintama".

 3D isprintan cheesecake (4).jpg Izvor: Columbia University / Ferrari / Profimedia

To su sastojci koji moraju biti dovoljno mekani da prođu kroz ispisnu glavu štrcaljke. Također, moraju biti i dovoljno viskozni kako bi zadržali svoj oblik. Uobičajeno je 3D ispisana hrana zahtijeva dodatni korak kao što je pečenje ili prženje prije nego što bude spremna za konzumaciju, ali ovaj novi sustav peče chessecake tijekom pripreme.

Inženjeri strojarstva sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, SAD, koji stoje iza ovog otkrića, kažu da 3D ispisana hrana ima veliki potencijal za izradu kreativne, ali ukusne, hranjive ponude koja je također i ekološki održiva. Na fotografijama možete vidjeti uspješno 3D ispisan kuhani kolač od sira.

 3D isprintan cheesecake (5).jpg Izvor: Columbia University / Ferrari / Profimedia

 3D isprintan cheesecake (2).jpg Izvor: Columbia University / Ferrari / Profimedia

 3D isprintan cheesecake (3).jpg Izvor: Columbia University / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI