START-UP IDEJA Pogledajte izuzetno lagani osobni zmaj | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

START-UP IDEJA Pogledajte izuzetno lagani osobni zmaj

Autor Igor Martić

Archaeopteryx je lagana jedrilica, a ovaj zmaj dolazi u tri različite verzije odnosno konfiguracije

  Izvor: ruppert-composite.ch

Toliko je lagan da ga možete sami nositi na rukama, ući u njega i s brda se zaletjeti, bez velikog napora i velike startne brzine. A zatim slijedi prava avantura.

Ruppert Archeopteryx je zmaj s kojim ćete letjeti bez velikog napora te se s razlogom naziva osobnim zmajem. Dizajnirao ga je Roger Ruppert, a proizvela tvrtka Ruppert Composite GmbH. Švicarska jedrilica s mikro sjedištem i visokim krilima naziv je dobila po pernatom dinosauru Archeopteryx, a smatra se najstarijom poznatom pticom.

Sve je počelo kao istraživački projekt 1998. godine na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Zürichu (ZHW). Ideja je bila stvoriti mikro jedrilicu koja se pokreće nogama. Cilj prilikom dizajniranja je bio postići malu masu, malu brzinu potrebnu za uzlijetanje, dobru upravljivost, dobre performanse i velike brzine letenja. Čak i u uvjetima bez vjetra.

Prototip je napravljen sad već davne 2001. godine i tad je obavljen prvi let, a već je sljedeće godine prototip prihvaćen od strane FOCA (Federal Office of Civil Aviation). U 2006. godini pokrenuta je proizvodnja prototipa, a prva isporuka Archeopteryxa dogodila se 2010. godine. Četiri godine uslijedila je verzija s električnim pogonom, što omogućuje jednostavnije startanje.

Jedrilica Archeopteryx ima konvencionalne kontrole, minimalnu masu te dobro ponašanje što se tiče letačkih karakteristika kao i izvanredne sposobnosti penjanja pri usponima. Kokpit po želji može biti otvoren ili zatvoren, a udoban je čak i za duge letove.

Pazilo se i na sigurnost. Archeopteryx ima posebno razvijeni raketni sustav spašavanja. Pilot je u svakom trenutku povezan sa zrakoplovom i sustavom spašavanja, uz sigurnosni pojas. U slučaju opasnosti jedrilica se zajedno s pilotom spušta padobranom.

Polijetanje s jedrilicom
Izvor: Youtube

Zmaj Archeopteryx omogućuje različite metode lansiranja: s nogu kada jedrilica nije u kontaktu s podlogom, uz bungee katapultiranje (što omogućuje lansiranje s blage ili strme padine), a moguće je pokrenuti jedrilicu uz elektromotorni pogon.

Električni sustav s baterijom je mase 23 kilograma te se može montirati i zatim kasnije ukloniti s jedrilice za samo pet minuta, a u slučaju korištenja električnog pogona može se uzletjeti s tvrde površine uz pomoć pomoćnog kotača. Pri dobrom vremenu sa zmajem se može preletjeti između 300 do 500 kilometara, pa čak i do 600 km.

Startanje jedrilice na električni pogon
Izvor: Youtube

Prilikom slijetanja jedrilica će se prizemljiti jednostavnom kontrolom kuta slijetanja, uz malu brzinu letenja tako da se može sletjeti i na bilo kakvo polje. Slijetanje na noge izvedivo je uz dovoljno iskustva i obuke tako da se slijeće trčanjem po podlozi. Naravno, ovo je moguće u uvjetima mirnog vjetra te zahtijeva vještinu.

  Izvor: ruppert-composite.ch

Dužina letjelice je 5,7 metara, širina krila 13,6 metara, visina 2,9 metara, a ukupna površina krila je 12,8 m2. Standardna verzija ima masu 54 kilograma, zatvorena (race) je 61 kilogram, a sustav za spašavanje mase je 5,5 kilograma. Idealna masa osobe koja pilotira zmajem je od 1,65 do 1,95 metara. Pri letenju se postižu brzine veće i od 100 km/h.

Cijena za Archeopteryx počinje od 65.900 eura za standardnu verziju, a penje se do 89.500 eura za Electro Archeopteryx.

Jednostavno polijetanje s jedrilicom na rukama
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI