UPOZORENJE VOZAČIMA: Waze procjenjuje kolike su šanse za prometnu nesreću | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UPOZORENJE VOZAČIMA: Waze procjenjuje kolike su šanse za prometnu nesreću

Autor Krunoslav Ćosić

Upozorenje će koristiti povijesne podatke te iz njih, uz umjetnu inteligenciju, izvlačiti zaključke

 Waze upozorenje o nesrećama (2).jpg Izvor: Google blog

Aplikacija Waze mnogima je tijekom vožnje uključena ne samo kako bi pokazivala smjer do odredišta nego i upozorenja drugih vozača o nesrećama na prometnicama, zastojima, ali i policijskim kontrolama. Mnogi vozači tijekom vožnje u aplikaciju dodaju prometne informacije uživo poput automobila zaustavljenog pokraj ceste ili sudara.

Novost je što će Waze od sada upozoravati vozače na opasnosti od sudara koristeći povijesne podatke, kombiniranjem geografskih i prometnih podataka s povijesnim podacima o nesrećama na određenim dionicama.

Crash history alerts odnosno upozorenja o povijesti sudara namijenjena su upozoravanju vozača na opasne žarišne točke, na temelju kombinacije povijesnih podataka plus podataka o cestama i prometu, piše arstechnica.com.

Waze već dugo vremena prikuplja podatke o prometu, još iz vremena dok nije bio u vlasništvu Googlea koji je određene značajke nakon kupnje 2013. godine (za 1,15 milijardi dolara) ugradio i u Google Maps (Google Karte).

 Waze upozorenje o nesrećama (1).jpg Izvor: Google blog

Zajedno s prikupljenim podacima i geografskim informacijama, uključujući izgled ceste i nadmorsku visinu te tipične razine prometa, Waze će uz korištenje umjetne inteligencije pokušati odrediti ima li određeni dio prometnice visoku stopu nesreća. Ako vaša ruta uključuje cestu sklonu sudaru vozač će o tome biti upozoren prije nego što stigne do tog dijela putovanja.

Iz Wazea kažu kako ne žele previše ometati vozače pogledima na ekran pametnog telefona ili ekran u vozilu ukoliko se Waze koristi preko Android Auto ili Apple CarPlay aplikacija tako da se neće prikazivati ova upozorenja na cestama kojima se redovito putuje. Ograničit će upozorenja na nepoznate ceste kako bi se spriječilo preopterećenje i distrakcija vozača.

Svaki dan u nesrećama u kojima sudjeluju automobili, autobusi, motocikli, bicikli, kamioni ili pješaci u svijetu pogine gotovo 3700 ljudi. Prema procjenama, ozljede u sudaru osmi su uzrok smrti u svijetu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI