U HAMBURGU: Predstavljena je potpuno nova Toyota C-HR | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U HAMBURGU: Predstavljena je potpuno nova Toyota C-HR

Autor Krunoslav Ćosić

Uz veći doseg vožnje na struju primjećuje se avangardni dizajn, a iz Toyote najavljuju i bolje vozne sposobnosti te pokretanje motora putem mobitela

 Toyota C-HR 2023 (10).jpg Izvor: Toyota

Nakon uspješne prve inačice iz 2016. godine subkompaktni crossover SUV Toyota C-HR dolazi u potpuno novom izdanju, s naglaskom na mogućnosti potpuno elektrificirane vožnje s 1,8 i 2,0-litrenim hibridnim električnim motorom i 2,0-litrenim plug-in hibridnim električnim sustavima s većim dosegom vožnje samo na struju.

Iza oznake C-HR krije se skraćenica koja može označavati Compact High Rider ili Coupe High Rider.

Nova Toyota C-HR (2023) dizajn interijera i eksterijera
Izvor: Youtube

Potpuno nova generacija modela Toyota C-HR od svog je prethodnika preuzela izvrsnu kvalitetu i zaslužen status i otišla korak dalje primjenom avangardnog dizajna, naprednih tehnologija i nudeći širok asortiman elektrificiranih hibridnih i plug in hibridnih pogonskih sklopova veće snage, boljih voznih sposobnosti i s većim dosegom vožnje samo na struju.

Novi model u potpunosti je dizajniran u Europi, podređen potrebama europskih kupaca i po njihovoj mjeri, a proizvodi se isključivo u Europi gdje se i sklapaju njegove visokonaponske baterije. Ima „super coupé” profil. Prednji kraj primjer je kako će izgledati prednji kraj novih Toyota SUV vozila, a već smo ga imali prilike vidjeti na potpuno električnom modelu bZ4X i novom modelu Priusa.

 Toyota C-HR 2023 (8).jpg Izvor: Toyota

Uz oštar izgled i nalik na morskog psa tema isprepletenosti i povezanosti ističe se ispresjecanim, dijamantno rezanim linijama bočnih stranica koje su dodatno naglašene potpuno ravnim i nevidljivim kvakama vrata (dosad neviđeno na Toyotinim modelima), što dodatno naglašava smion izgled modela i njegovu pojavu na cesti.

 Toyota C-HR 2023 (7).jpg Izvor: Toyota

Kotači mogu biti promjera do 20 inča. Bit će dostupan novi, dvobojni dizajn karoserije, s kontrastnom crnom bojom koja se s krova prelijeva na stražnji branik i sve do više od pola stražnjeg kraja automobila.

Kad se vozač približi vozilu vanjska svjetla se automatski uključuju zajedno s novim stražnjim svjetlima na stražnjim vratima koja su svojevrsni zaštitni znak novog modela Toyota C-HR. Omiljene postavke vozača (ako su zadane) u pogledu položaja sjedala, vrste prikaza digitalnih instrumenata, „head-up” zaslona i zaslona za prikaz multimedijskih sadržaja automatski se primjenjuju.

 Toyota C-HR 2023 (5).jpg Izvor: Toyota

Toyota C-HR ima novi, 12,3-inčni i potpuno digitalni kombinirani zaslon (ovisno o razini opreme). Grafički prikazi oštrih su i jasnih linija, a informacije su pregledno grupirane i lako se očitavaju. Zaslon se može podešavati i vozač sam može birati koji će sadržaji imati prioritet ovisno o putovanju na koje se uputio, primjerice, moguće je istaknuti aktivnu funkciju prikaza informacija ADAS prilikom uključivanja na autocestu.

Dostupna su tri unaprijed zadana načina prikaza, a mogu se personalizirati putem prekidača na kolu upravljača. Kvaliteta i jednostavnost upotrebe pomaknuti su na novu razinu zahvaljujući konzistentnoj upotrebi boja i fontova na kombiniranom zaslonu i zaslonu za prikaz multimedijskih sadržaja. Toyota C-HR bit će dostupna sa sustavom digitalnog ključa, putem kojeg će korisnik moći pristupati i pokrenuti svoje vozilo uz pomoć svog mobitela.

 Toyota C-HR 2023 (14).jpg Izvor: Toyota

Sustav ambijentalne rasvjete nudi 64 boje, posebno je osmišljen program s 24 nijanse boja koje se međusobno izmjenjuju te se svakih sat vremena sinkroniziraju i s lakoćom pretvaraju iz jarkih jutarnjih tonova u one opuštajuće za večer.

Novost u Toyoti je što sustav rasvjete ujedno pridonosi sigurnosti i povećava je: zvučna i vizualna upozorenja sustava za siguran izlazak iz vozila, eng. Safe Exit Assist, dodatno su naglašena jer se unutarnja svjetla mijenjaju u crvenu boju kako bi upozorila putnika da ne otvara vrata jer bi mogao udariti drugo vozilo ili biciklista koji mu se približava straga.

 Toyota C-HR 2023 (13).jpg Izvor: Toyota

Toyota Smart Connect

Paket opreme za multimedijske sadržaje Toyota Smart Connect uključuje (ovisno o razini opreme modela) osam ili 12,3-inčni dodirni zaslon, ugrađeni glasovni pomoćnik i mogućnost bežičnog povezivanja pametnog telefona putem značajke Apple CarPlay ili Android Auto.

Sustav će emitirati informacije o dosegu u načinu rada samo na struju kao i podatke o lokacijama na kojima je dostupno punjenje u okviru funkcije dostupnih interesnih točaka. Vlasnici će također moći upotrebljavati aplikaciju za pametni telefon MyT kako bi daljinski upravljali funkcijama vozila, uključujući klima-uređaj za grijanje ili hlađenje automobila prije kretanja na put.

 Toyota C-HR 2023 (2).jpg Izvor: Toyota

Napredna inovativna rješenja u potpuno novom modelu Toyota C-HR uključuju jedinstvenu u klasi funkciju automatskog parkiranja. Bit će dostupna i aplikacija koja podržava potpuno daljinsko parkiranje dok se vozač nalazi izvan automobila kako bi se omogućilo još preciznije manevriranje na skučenim prostorima.

Pomoć pri vožnji

Toyota Safety Sense će buduća ažuriranja softvera sustava obavljati bežično, bez potrebe za odlaskom na prodajno mjesto ili u servis. Ključne izmjene obuhvaćaju novi sustav blokade ubrzanja, eng. Acceleration Suppression, koji usporava vozilo u slučaju naglog ubrzavanja kad automobil detektira da postoji opasnost od sudara s vozilom ispred.

Proaktivni sustav za pomoć pri vožnji, eng. Proactive Driving Assist (PDA), radi pri malim brzinama i omogućuje glatko usporavanje kad vozač makne nogu s papučice gasa dok se vozilom približi drugom vozilu ispred sebe koje se sporije kreće ili kad ulazi u zavoj.

Automobil je opremljen i sustavom servo upravljanja koji prepoznaje zavoj na cesti ispred vozila i podešava snagu upravljača kako bi pomogao vozaču da lako skrene, a da pritom ne dođe do gubitka stabilnosti.

 Toyota C-HR 2023 (12).jpg Izvor: Toyota

U širokoj lepezi naprednih paketa za veću sigurnost automobila bit će dostupne značajke kao što su sustav za pomoć pri promjeni voznog traka sa značajkom otkrivanja vozila pod pravim kutom, kamera za nadzor vozača, eng. Driver Monitor Camera (koja poboljšava performanse sustava EDSS), sustav
automatskog uključivanja dugih svjetala s kamerom za regulaciju i podešavanje raspršivanja svjetlosti i (ako je to dopušteno u skladu s lokalnim zakonskim propisima) mogućnost vožnje bez upotrebe ruku za automatsko praćenje vozila ispred pri upotrebi sustava stop-start kad je gužva u prometu.

Održivost u prvom planu

U odnosu na svog prethodnika novi C-HR model sadrži dvostruko veću količinu reciklirane plastike koja je upotrijebljena u više od 100 različitih dijelova automobila. Između ostalog, to uključuje novu tkaninu za presvlake sjedala koja je izrađena od recikliranih PET boca.

 Toyota C-HR 2023 (9).jpg Izvor: Toyota

Odbojnici su izrađeni od novog smolastog materijala koji je unaprijed obojen u kalupima, što je inovacija s kojom se predviđa smanjenje emisija CO2 za više stotina milijuna tona. Dodatne uštede ostvarene su primjenom novog automatiziranog postupka bojenja upotrebom boja na bazi vode te novog materijala koji nije životinjskog podrijetla kao alternative za kožu, a kojim je presvučeno kolo upravljača.

Fiksni panoramski krov ima premaze niskih emisija koji smanjuju prodiranje infracrvene svjetlosti, čime se održava toplina u putničkom prostoru tijekom zime i sprečava da u njemu temperatura postane previsoka za sunčanih dana ljeti.

Četiri elektrificirana pogonska sklopa

Asortiman u ponudi sadrži 1,8 i 2,0-litreni hibridni električni (HEV) model i 2,0-litreni plug-in hibridni električni (PHEV) model. Osim toga, bit će dostupna 2,0-litrena HEV varijanta s opcijom inteligentnog pogona na sve kotače (AWD-i).

 Toyota C-HR 2023 (11).jpg Izvor: Toyota

Zahvaljujući uvođenju nove funkcije geoprostorne ograde Toyota C-HR PHEV automatski se prebacuje na način rada samo na struju kad automobil uđe u područje s ograničenim prometovanjem gdje je vožnja dopuštena samo vozilima s niskom stopom štetnih emisija (LEZ), čime se optimizira potrošnja baterije cijelo vrijeme tijekom vožnje (kad se upotrebljava sustav za navigaciju i baterija je dovoljno napunjena).

 Toyota C-HR 2023 (16).jpg Izvor: Toyota

Opcija AWD-i koja je dostupna na 2,0-litrenoj HEV verziji pruža bolju trakciju i veću stabilnost u slučaju zanošenja, u zavojima ili prilikom vožnje po skliskim površinama, a podršku joj pruža dodatni, kompaktni elektromotor s generatorom i visokim okretnim momentom na stražnjoj osovini automobila.

Nova Toyota C-HR bit će predstavljena široj javnosti u dva specijalna premijerna izdanja s najvišim razinama opreme i u najelegantnijem izdanju.

GR SPORT Premiere Edition sadržavat će elegantne dodatke s oznakom GR uključujući uzorak prednje rešetke s G-mrežom, 20-inčne naplatke kotača novog dizajna, oznaku GR, ukrasne elemente u crnoj „Liquid Black” boji na središnjoj konzoli i sportska prednja sjedala s logotipom GR utisnutim u naslone za glavu.

 Toyota C-HR 2023 (4).jpg Izvor: Toyota

Srebrna boja Precious Silver, zaštitni znak modela, dvobojna je kombinacija s krovom i stražnjim krajem automobila u kontrastnoj crnoj boji, a bit će dostupne i druge boje. Oprema uključuje „head-up” zaslon i JBL premium sustav ozvučenja.

Model High Premiere Edition ima dvobojnu vanjštinu u kombinaciji sa blijedo-žutom bojom Sulphur, a bit će dostupne i druge boje. U putničkom prostoru bit će sjedala od perforirane kože s ukrasnim proštepima u kontrastnoj blijedo žutoj boji Sulphur, „head-up” zaslon i panoramski krov.

 Toyota C-HR 2023 (6).jpg Izvor: Toyota

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI