Automobili su sve spremniji za autonomnu vožnju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Automobili su sve spremniji za autonomnu vožnju

Autor Igor Martić

Na ceste dolazi sve veći broj automobila koji mogu samostalno ili djelomično samostalno upravljati u prometu

 Samo vozeci automobil autonomna voznja (2).jpg Izvor: Shutterstock

Udio novoregistriranih osobnih automobila diljem svijeta proizvedenih bez sustava potpomognute vožnje posljednjih je godina sve manji. Prema Statista Mobility Market Insights, "obični" automobili činili su manjinu od samo 14,4 posto novoregistriranih automobila diljem svijeta 2020. godine.

Prijelaz na automobile spremne za autonomnu vožnju bio je brz: 2015. godine automobili bez sustava pomoći bili su u većini s 51,4 posto.

Postoji šest različitih razina automatizacije za osobna vozila u klasifikaciji SAE J3016 prema razvojnom standardu SAE International. Sposobnost autonomne vožnje prikazuje se kao razine od 0 do 5.

U razinama 1 i 2 funkcije autonomne vožnje samo pomažu vozačima u vožnji , što je tzv. potpomognuti način. U razinama 1 i 2 vozaču mogu pomoći sustavi za autonomnu vožnju, ali on ne može skrenuti pozornost s ceste. U razini 1 može se pomoći pri kočenju ili upravljanju.

 Autonomna vozila (2) Izvor: Shutterstock

U razini 2 moguća je kombinacija oboje, uz opremanje mogućnostima centriranja vožnje po automobilskoj traci i s prilagodljivim tempomatom koji samostalno održava i regulira brzinu vožnje, uz prilagodbu drugim (sporijim) vozilima.

Odredbe automatizirane vožnje razine 3 sada ulaze u redovnu proizvodnju dok se razina 4 očekuje do 2025. godine.

Razina 3 najniža je razina ovog automatiziranog načina rada. Vozila čiji sustavi ispunjavaju zahtjeve razine 3 mogu voziti neovisno do određenog stupnja, pri čemu vozač ponovno preuzima upravljač na zahtjev i uz prethodnu najavu.

Od razine 4 vozila mogu voziti samostalno bez preuzimanja kontrole od strane vozača.

 Autonomna voznja (1) Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI