S ROMOBILOM BEZ ZAŠTITE: Kazna je tri puta veća od vrijednosti kacige | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

S ROMOBILOM BEZ ZAŠTITE: Kazna je tri puta veća od vrijednosti kacige

Autor Davor Dakić

Vozači romobila u Hrvatskoj odnedavno moraju na glavi tijekom vožnje nositi zaštitnu kacigu

 Romobil kaciga (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Hrvatski Zakon o sigurnosti prometa na cestama, od kraja srpnja 2022. godine za vozače osobnih prijevoznih sredstava, u koja spadaju romobili i monocikli s motornim ili električnim pogonom, propisuje obavezu korištenja zaštitne kacige na glavi, za vrijeme vožnje.

U suprotnom, člankom 114. propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, a odnosi se na vozače bicikala mlađe od 16 godina, osobe koje se prevoze na biciklu (mlađe od 16 godina) te vozače osobnih prijevoznih sredstava.

 Romobil kaciga (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Provjerili smo ponudu u domaćim trgovinama te u poznatim web trgovinama poput Aliexpress. U trgovinama ćete kacigu moći kupiti odmah, bez čekanja na poštara, što može potrajati od nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci, ovisno o transportu i lokaciji od kud kaciga dolazi.

 Kaciga za romobil (2).jpg Izvor: Aliexpress

 Kaciga za romobil (1).jpg Izvor: Aliexpress

Cijene startaju od stotinjak kuna, ovisno o modelu, a postoje i modeli s LED-icama koje se nalaze na stražnjoj strani kacige te vozača čine uočljivijim, naročito u slabijim svjetlosnim uvjetima. Jednostavna kaciga u web trgovinama košta oko 100 kuna, plus 10 ili 20 kuna za poštarinu, a možete birati između više boja – crna, žuta, crvena, plava, bijela, ružičasta. Naravno, dostupan je i odabir veličine: S, M i L.

Kaciga je izrađena od ABS tvrde školjke i EPS pjene koja apsorbira udarce. Ima 11 ventilacijskih otvora te bočne trake i udobnu unutarnju podlogu za izvrsno sportsko iskustvo. Savršena je za vožnju romobilom, biciklom, skejtbordom, za klizanjem na ledu te druge sportove.

Pronašli smo još jedan model kacige s vizirom i zaštitom od sunca, što vam također može koristiti jer vam vjetar neće smetati kao niti kiša i druge vremenske nepogode. Cijena takve kacige je oko 200 kuna, ima njemački retro izgled, uz odabir različitih boja same kacige: crna, žuta, crvena, bijela i ružičasta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI