VRIJEME JE ZA ROMOBIL: Vrijeme je i za pametnu kacigu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VRIJEME JE ZA ROMOBIL: Vrijeme je i za pametnu kacigu

Autor Igor Martić

S ljepšim vremenom na pločnike i ulice izlazi sve više vozača električnih romobila

 Kaciga Livall riding (1).jpg Izvor: amazon

Iskustva onih koji su pali s električnog romobila pokazuju da su padovi daleko teži, posljedice su puno teže nego kada padnete s bicikla. Veća je i šansa da ćete pasti s romobila nego s bicikla, a razlog je veličina odnosno promjer kotača.

Mali kotači na romobilima, naročito ispod 8 inča, predstavljaju veću šansu za pad jer im je problem svaka rupa koja se može nalaziti na stazi. Ili neka prepreka koja je povišena nekoliko centimetara. Bicikl će sve takve situacije prijeći bez ikakvih posljedica.

Bicikl se uglavnom vozi manjim brzinama za razliku od električnih romobila kojima je uobičajena brzina 25 km/h. Toliko je maksimalno i dopuštena brzina na javnim prostorima i prometnicama. Pojedini modeli romobila ipak idu brže pa nije rijetkost vidjeti kako netko vozi 60 ili 70 km/h. Bez kacige za zaštitu glavu, bez zaštita na koljenima i laktovima. Ponekad ćete vidjeti i da se dvije osobe voze na romobilu.

Kaciga za glavu čuva vozača od ozljeda koje mogu biti teške i trajne, a vozačima romobila prilikom pada može stradati i koža na licu. Uz klasične kacige postoje i pametne koje omogućuju dodatne funkcije.

Na primjer, na stražnjoj strani kacige može se LED svjetlima upozoriti druge sudionike na kočenje ili skretanje. Imaju i Bluetooth uz koji je moguće obavljati telefonske pozive, slušati glazbu, slušati podcast.

 Kaciga Livall riding (4).jpg Izvor: amazon

Pametna biciklistička kaciga Livall ima ugrađena LED svjetla s kutom od 270 stupnjeva tako da su vidljiva i s bočne strane, a treptat će prilikom zaustavljanja. Vozač romobila (ili bicikla) svjetlima upravlja daljinski preko male sklopke koja se smješta na upravljač.

Kaciga ima Bluetooth zvučnike kroz koje će vozač čuti i što se oko njega događa – promet, trubljenje ili ako ga netko doziva. Može slušati sve što mu padne na pamet (djevojku preko telefona, glazbu, navigacijske upute s telefona, audio knjige pa čak i mijenjati pjesme uz pomoć daljinskog upravljača na upravljaču.

Isti daljinski upravljač omogućuje i javljanje na dolazne telefonske pozive jer kaciga ima ugrađen mikrofon. Postoji i SOS upozorenje, a temelji se na akcelerometrima u kacigi te ukoliko vozač romobila ili bicikla padne automatski će, ako vozač ne reagira 90 sekundi od pada, pozvati kontakte koji su postavljeni za hitnu situaciju. Šalje se i lokacija pada što je korisno ako se pad dogodi na dalekoj lokaciji, izvan naselja ili pak završi u šipražju.

 Kaciga Livall riding (3).jpg Izvor: amazon

Za 149 dolara, koliko košta vodootporna kaciga Livall riding mase 470 grama, dolazi i funkcija walkie-talkie koja omogućuje komunikaciju kada se vozite u grupi, a s njom se također upravlja preko daljinskog upravljača na upravljaču romobila. Ovo rješenje je praktično naročito u planinama u kojima signal telefona nije pouzdan. Inače, možete birati između više veličina, a boja je crna.

 Kaciga Livall riding (5).jpg Izvor: amazon

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI