Od sad po Hrvatskoj možete koristiti ekološki najprihvatljiviju rutu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Od sad po Hrvatskoj možete koristiti ekološki najprihvatljiviju rutu

Autor Krunoslav Ćosić

Nova Google Maps opcija omogućuje odabir ekološki najprihvatljivije rute

 Google Maps Karte eko ruta (2).gif Izvor: Google

Do cilja možemo stići najbržom, najkraćom a od sada i najekonomičnijom rutom koristeći Google Karte. Google je predstavio opciju ekološki najprihvatljivije rute u Hrvatskoj, a uz našu zemlju nova je opcija dostupna u još od 40 država diljem Europe.

Zamislite da planirate izlet kako biste uživali u Plitvičkim jezerima ili obišli bajkoviti dvorac Miramare u Trstu što zahtjeva nekoliko sati putovanja. Kako bi izabrali najbolju rutu otvorite aplikaciju Google Karte koja nudi više opcija navigacije uključujući hodanje, vožnju biciklom i javni prijevoz. S obzirom na dužinu puta, najlogičnija opcija je vožnja i odmah tražite najbrži put.

Međutim, što ako postoji druga opcija: ruta kojom bi putovanje trajalo na primjer devet minuta duže, ali bi se uštedjelo gotovo 30% očekivane potrošnje goriva?

 Green_routes_HsvbkM8.max-1000x1000.jpg Izvor: Google

To je sada moguće zahvaljujući novoj opciji ekološki najprihvatljivije rute u aplikaciji Google Karte. S ekološki najprihvatljivijom rutom korisnici odabiru opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida, nešto o čemu mnogi sve više razmišljaju. To je i ujedno stvarna bojazan jer je prema izvješću Statista za 2022. cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Sada, uz prikazivanje najbrže rute Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža. Sa samo nekoliko dodira korisnici mogu vidjeti relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između dvije rute i odabrati onu koja im najviše odgovara. Korisnik uvijek želi odabrati najbržu rutu, bez obzira na sve? I to je u redu - jednostavno može prilagoditi svoje preferencije u Postavkama.

 Google Eko eco ruta.jpg Izvor: Google

Opcija ekološki najprihvatljivije rute ostvarila je izuzetan učinak diljem svijeta. Otkako je predstavljena u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj pomogla je u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika što je jednako uklanjanju 100.000 automobila s cesta.

Taj broj bi se mogao udvostručiti na 1 milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200.000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.

Google otkriva aplikaciju Eco Friendly Maps
Izvor: Youtube

Najučinkovitija ruta na temelju vrste motora

Ruta s najučinkovitijom potrošnjom goriva ovisit će o vrsti motora vozila. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu.

Upravo stoga, u nadolazećim tjednima vozačima koji koriste ekološki najprihvatljivije rute u Europi, SAD-u i Kanadi aktivirat će se postavka odabira vrste motora – benzin, plin, dizel, hibridno ili električno vozilo (EV) - kako bi dobili najbolju rutu i najtočnije procjene goriva ili energetske učinkovitosti.

Google Održivost | Svakodnevno možemo biti održiviji uz Google
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI