PRODAJA BATERIJA ZA VOZILA: Porasla je na godišnjoj razini 54% | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRODAJA BATERIJA ZA VOZILA: Porasla je na godišnjoj razini 54%

Autor Krunoslav Ćosić

Podatak se odnosi na prvo polugodište, a kineski dobavljači baterija držali su gotovo dvije trećine tržišta baterija za električna vozila

 Baterija baterije automobil.jpg Izvor: Shutterstock

Tesla, BYD i Volkswagen ugradili su gotovo 45% ukupnih baterija za električna vozila u prvoj polovici 2023., pokazuju podaci koje je objavio Counterpoint Research. Predviđaju da bi godišnja potražnja za baterijama za električna vozila do 2030. mogla dostići 4 TWh.

Globalni kapacitet EV baterija prodanih u prvoj polovici 2023. porastao je 54% u odnosu na prethodnu godinu i dosegao više od 300 GWh, pokazuje najnovije istraživanje Counterpointovog Global EV Battery Trackera.

Tijekom tog razdoblja i globalna prodaja električnih vozila također je doživjela značajan rast od 43%, na godišnjoj razini. Proizvođač CATL je prednjačio na tržištu baterija za električna vozila, a BYD i LG Energy Solutions malo su zaostajali. Ove tri vodeće tvrtke zajednički su činile gotovo dvije trećine tržišta u prvoj polovici 2023. Vodeće regije u smislu ugradnje baterija za električna vozila bile su Kina, SAD i Europa.

 Baterijski kapaciteti u svijetu prema udjelima dobavljača u prvoj polovici 2023.jpg Izvor: Counterpoint

Viši analitičar Soumen Mandal tijekom sljedećih nekoliko godina očekuje da će brojni novi dobavljači baterija kao što su ACC, Verkor, Northvolt i E4V osigurati značajnu prisutnost unutar lanca nabave baterija.

Osim specijaliziranih dobavljača baterija, proizvođači automobila kao što su Tesla, Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz i Stellantis također rade na vlastitoj proizvodnji ćelija i paketa, što će lanac opskrbe baterijama učiniti još konkurentnijim.

Mandal je dodao: “Trenutno kineski i južnokorejski dobavljači dominiraju industrijom. Kineske tvrtke poput CATL, BYD, CALB, Gotion, Sunwoda i Farasis zajedno drže dvije trećine tržišta dok tri glavna južnokorejska igrača – LG Energy Solution, Samsung SDI i SK Innovation – imaju oko 25% tržišnog udjela.”

 Baterijski kapaciteti u svijetu prema udjelima proizvođača u prvoj polovici 2023.jpg Izvor: Counterpoint

Proizvođači automobila Tesla, BYD i Volkswagen činili su gotovo 45% ukupnog kapaciteta baterija za električna vozila prodanih u prvoj polovici 2023. Rastuća prodaja Teslinog Modela 3 i Modela Y odigrala je ključnu ulogu u pokretanju rasta CATL-a i LG Energy Solutions. CATL isporučuje baterije za standardne verzije Modela 3 i Model Y proizvedene u Teslinoj tvornici u Šangaju dok LG Energy Solutions služi kao primarni dobavljač baterija za izvedbene verzije Modela 3 i Model Y.

S druge strane električna vozila brendova Hyundai, Kia i Ford odigrali su aktivnu ulogu u povećanju tržišnog udjela SK Innovation dok se Rivian i BMW uglavnom oslanjaju na Samsung SDI kao dobavljača baterija. U regiji Sjeverne Amerike Panasonic ima ključnu poziciju kao primarni dobavljač baterija za modele Tesla.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI