KORIŠTENJE SUNČEVE ENERGIJE U SVIJETU: Europa na samo 10 posto | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KORIŠTENJE SUNČEVE ENERGIJE U SVIJETU: Europa na samo 10 posto

Autor Smartlife

Čak 18 puta će se povećati upotreba sunčeve energije, a Azija će prednjačiti

 Solarni panel (2).jpg Izvor: Pixabay

Kina je daleko ispred, a Europa i Amerika imat će tek petinu proizvodnje. Predviđa se da će Europa imati samo 10 posto solarnog udjela u proizvodnji električne energije do 2050. godine dok će Sjeverna Amerika imati samo petinu solarnog kapaciteta.

Azija (uglavnom Kina) će činiti čak polovicu tih kapaciteta. Afričke zemlje, posebice Egipat koji je dodao 1 GW solarnih ploča između 2015. i 2019., iako manje razvijene jasno potvrđuju da će se solarna ekspanzija nastaviti globalno.

No, istraživanje Bloomberga otkriva dva golema izazova – povećanje potražnje za električnom energijom za čak 57 posto do 2050. godine te težak prijelaz proizvodnje i potrošnje s izvora energije stvorenih iz fosilnih goriva na one koji će koristiti čišću i zeleniju proizvodnju električne energije.

Zato solarna energija, kao jedini obnovljivi izvor energije, nudi mogućnost adekvatnog premošćivanja jaza između ponude i potražnje za električnom energijom, a koji je svugdje u svijetu sve dublji.

Padat će ulaganja u solarnu energiju

U sljedeća tri desetljeća očekujemo značajan pad cijena ugradnje solarnih sustava. Istodobno, unaprjeđenje tehnologije dovest će do većeg udjela sunčeve energije u ukupnoj potrošnji. Govoreći u brojkama, riječ je o povećanju s predviđenih 2.840 GW u 2030. godini na čak 8.519 GW do 2050. godine, što je povećanje od čak 18 puta u odnosu na 2018. godinu.

 Solarni panel (1).jpg Izvor: Pixabay

Kako bi podržala prelazak na obnovljive izvore, očuvali prirodu i unaprijedili energetski sustav tvrtka Eaton, koja već godinama razvija inovacije za povećanje i korištenje sunčeve energije, olakšava korištenje i smanjuje onečišćenje okoliša, ponudila je svoja rješenja i stručnost.

Modularno i inovativno

Potreba za jeftinijom solarnom energijom također je diktirana potražnjom za novim, održivo usmjerenim sektorima poput električnih automobila (EV), alternativnih tehnologija grijanja poput dizalica topline, ali i proizvodnje vodika i drugih ugljično neutralnih goriva.

"Kako bi na vrijeme odgovorio na izazove, Eaton već nudi xSolAir, kompaktno rješenje za fotonaponske stanice uključujući srednjenaponska sklopna postrojenja, transformatore i niskonaponske sklopove u samo jednom kućištu. Instaliranjem cijelog paketa u standardni ISO spremnik, dostava i logistika nikad lakše, čak i na vrlo udaljenim i teško dostupnim područjima“, objasnio je Aleksandar Vasić, cluster manager tvrtke Eaton.

 Solarni panel (3).jpg Izvor: Pixabay

Korištenje sve skupljeg prirodnog plina zbog geopolitičkih šokova izazvanih ratom u Ukrajini i nevoljkosti mnogih zemalja da se obvežu na skupu, kontroverznu nuklearnu energiju također se prevladava korištenjem inovativnih, modularnih solarnih sustava.

Globalna solarna ekspanzija neminovno će biti usmjerena prvenstveno na toplije zemlje koje nude veću gustoću kilovata bliže ekvatoru, no uz adekvatna rješenja mogla bi se značajno ubrzati i u regijama koje nemaju toliko sunca.

To se posebno odnosi na Europu i SAD koje će morati značajno investirati u svoje solarne elektrane i drastično uspješnije koristiti ovu vrstu obnovljive energije.

Modularna Eatonova rješenja mogu se isporučiti bilo gdje, bez obzira koliko udaljena, ruralna ili vruća bila lokacija solarnog parka, poboljšavajući ne samo njihovu instalaciju već i poboljšavajući korištenje solarne energije.

 Solarni panel (4).jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI