OBLAČNO JE, A VI NA KROVU IMATE SOLARNE PANELE: Što se tada događa? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OBLAČNO JE, A VI NA KROVU IMATE SOLARNE PANELE: Što se tada događa?

Autor Smartlife

Solarni paneli su funkcionalni na suncu, ali kakva je učinkovitost dok su na nebu oblaci?

  Izvor: A1 Hrvatska

Solarni paneli generiraju energiju i kada je oblačno, ali su najefektivniji na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Sunce je pristupačan i čist izvor energije, a solarni paneli pomažu pretvoriti njegovu svjetlost u električnu energiju koja će napajati naš dom. Međutim, postoje mnoge zablude o ovim uređajima, a jedna od njih je da ne rade tijekom razdoblja bez izravne sunčeve svjetlosti.

"Ploča uvijek radi. Samo je pitanje koliko električne energije proizvede na temelju količine dostupne svjetlosti", kaže James Fenton, direktor Floridskog centra za solarnu energiju. Dodaje da to znači da proizvodi struju i noću, odnosno kada ima barem malo ambijentalnog svjetla (ulica, pun mjesec i sl.).

 solarni panel.jpg Izvor: Pixabay

Međutim, što se događa kada je oblačno ili pada kiša? Koliko električne energije proizvode solarni paneli kada je oblačno?

Solarni paneli će proizvoditi električnu energiju sve dok ima svjetla koje mogu apsorbirati. To znači da se proizvodnja nastavlja i kad je oblačno, kad pada kiša, ali i u trenucima bez izravne sunčeve svjetlosti – naravno, ne tako učinkovito kao u idealnim uvjetima.

"Čak i kad je oblačno ili kad pada kiša dobit ćete određenu količinu električne energije", kaže Fenton. "Kada je jako oblačno, solarni paneli će proizvesti pola struje koju biste dobili za sunčanog dana."

Ne morate se brinuti ni za kišu. Solarni paneli su vodootporni, a kiša će zapravo pomoći pri ispiranju nakupljene prljavštine čineći panele učinkovitijim pri lijepom vremenu.

Kako dobiti struju noću pomoću solarnih panela

Kako kaže Fenton, proizvodnja električne energije noću pada blizu nule pa se postavlja pitanje kako opskrbiti strujom noću ako postavite solarne panele. Međutim, postoji način.

 Solarni panel Izvor: Michael Piepgras / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od načina opskrbe električnom energijom noću je baterija. Višak proizvedene električne energije koju kućanstvo ne iskoristi punit će bateriju koja će opskrbljivati kućanstvo u razdobljima niske proizvodnje. Nažalost, baterije ove vrste su vrlo skupe i mogu koštati koliko i same ploče, ovisno o vrsti i kapacitetu.

No, ako je kućanstvo prije instalacije bilo spojeno na elektroenergetsku mrežu, oni koji se odluče na solarne panele ne moraju se automatski isključiti. Ovim hibridnim sustavom potrebe kućanstva za električnom energijom podmiruju se danju dok se noću napajaju iz mreže, bez potrebe za kupnjom baterije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI