SOLARNI PANEL: Prati putanju Sunca tijekom dana | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SOLARNI PANEL: Prati putanju Sunca tijekom dana

Autor Krunoslav Ćosić

Inspiracija za ovaj pametni solar je ponašanje suncokreta

 Smartflower solarni panel (5).jpg Izvor: This Old House / Ferrari / Profimedia

Suncokret se zove upravo zbog toga što se okreće za Suncem. Prirodom je inspiriran i ovaj divovski cvijet koji umjesto latica ima solarne panele. Poput suncokreta i ovaj solar prati kretanje Sunca kako bi se osigurala maksimalna „žetva“ svaki dan.

Smartflower austrijske tvrtke Curbed koristi dvoosni mehanizam za praćenje temeljen na GPSU-u. Sastoji se od od invertera, monitora i baterija smještenih u ormariću. Jednostavan je za prijevoz, montažu i sastavljanje, što traje samo nekoliko sati.

Smartflower POP @Sony Center, Berlin
Izvor: Youtube

Noću kada se ne koriste latice se jednostavno preklapaju što istovremeno služi kao način njihovog čišćenja jer se u večernjim satima svaka ploča čisti uz pomoć četki. Cvijet „odlazi u san“ ako je vjetar prejak, kako se ne bi oštetio. Ujutro se ponovo podižu i naginju pod određenim kutom kako bi primili sunčevu svjetlost pod kutom od 90 stupnjeva.

Tijekom cijelog dana se okreću kako bi se pratila putanju Sunca. Budući da prati Sunce dok Zemlja kruži oko njega smatra se da je ovo oko 40 posto učinkovitiji način korištenja nego kod klasičnih solarnih panela postavljenih na krovove. Odnosno, Smartflower proizvodi do 40 posto više energije.

 Smartflower solarni panel (6).jpg Izvor: Smartflower / Ferrari / Profimedia

Fotonaponski sustav Smartflower dolazi u osam različitih boja, kompatibilan je također i s električnim vozilima jer se jednostavno može integrirati s vanjskim stanicama za punjenje. Postoji i Smartflower Plus – to je veći model s integriranim sustavom za pohranu solarne energije u baterije kako bi se energija koristila onda kad korisniku to odgovara.

 Smartflower solarni panel (4).jpg Izvor: This Old House / Ferrari / Profimedia

 Smartflower solarni panel (7).jpg Izvor: Smartflower / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI