Prvi svjetski kamper s potpuno solarnim pogonom | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Prvi svjetski kamper s potpuno solarnim pogonom

Autor Krunoslav Ćosić

Vozilo ima skočni krov obložen solarnim pločama koje napajaju i motor i sve uređaje u kamperu

 Stella Vita (9) Izvor: Bart van Overbeeke / Ferrari / Profimedia

Uz solarne panele vozilo Stella Vita može proizvesti dovoljno električne energije za prijevoz do 730 kilometara u jednom danu. Naravno, kad je sunčan dan. Kad je vrijeme oblačno, prikupit će se energija dovoljna za 600 kilometara. Prvi svjetski kamperski kombi na solarni pogon je najbolje opisati kao samoodrživu kuću na kotačima.

 Stella Vita (13) Izvor: Bart van Overbeeke / Ferrari / Profimedia

Stella Vita se odlikuje dizajnom poput kapi suze te ima kosi krov kako bi se povećala površina solarnih panela putem kojih se napaja cijelo vozilo. Ukupna površina solarnih panela, kad je krov rasklopljen, iznosi 17,5 metara 2. Projektirao ju je tim od 22 studenta Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu.

Solarni paneli koriste se i za napajanje uređaja u vozilo tijekom kampiranja – za kuhanje kave, kuhanje ručka, tuširanje, punjenje mobitela, gledanje televizora… Smisao vozila je osvijestiti korisnike o vlastitoj potrošnji energije, a putem infotainment sustava mogu pratiti preostalu energiju i mogućnosti za njezinu potrošnju.

 Stella Vita (4) Izvor: Bart van Overbeeke / Ferrari / Profimedia

 Stella Vita (3) Izvor: Bart van Overbeeke / Ferrari / Profimedia

Podizanjem krova povećava se i unutarnji prostor kampera do kojeg se dolazi putem bočnih vrata sa strane suvozača. Unutar kampera se nalazi mali prostor za kuhanje s hladnjakom (koji radi na solarnu energiju), toalet, kauč i krevet u punoj veličini s prostorom za dvije odrasle osobe.

Ova solarna kuća već je krenula na svoje putovanje iz Eindhovena, startali su 19. rujna, a cilj im je Andaluzija. Radi se o projektu koji je u testnoj fazi, a do komercijalne faze vjerojatno će proći nekoliko godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI