Utjecaj izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Utjecaj izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu

Autor Krunoslav Ćosić

Traži se rješenje održivog razvoja vjetroelektrana istovremeno uvažavajući potrebu zaštite prirode i okoliša

 Oikon vjetroelektrana (2).jpg Izvor: OIKON

Šibenik će od 18. do 22. rujna 2023. godine biti domaćin konferencije pod nazivom „7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW2023“. Hrvatska će tako biti domaćin važne međunarodne znanstvene konferencije o utjecaju vjetroelektrana na okoliš i prirodu.

Jedna od najvećih i najvažnijih znanstvenih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu okupit će više od 600 sudionika iz cijeloga svijeta, koji uključuju svjetsku znanstvenu elitu iz tog područja.

Dolaze i brojne velike i značajne konzultantske tvrtke, ulagači u vjetroelektrane, razvojni inženjeri te predstavnici državnih tijela, javnog sektora i nevladinih organizacija. Svi oni dolaze kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo te sudjelovali u zajedničkom razvoju rješenja održivog razvoja vjetroelektrana istovremeno uvažavajući potrebu zaštite prirode i okoliša.

 Oikon vjetroelektrana (3).jpg Izvor: OIKON

Potreba za ovom konferencijom i njezin značaj svakako je velik, s obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije te sve veći razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj, EU-u, ali i cijelome svijetu.

Iako vjetroelektrane proizvode zelenu energiju koja nudi brojne ekološke prednosti, njihova izgradnja može imati utjecaj na ekosustave i životinje, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Stoga je prije izgradnje potrebno istražiti moguće utjecaje zahvata na prirodu i okoliš te propisati mjere zaštite.

 Oikon vjetroelektrana (1).jpg Izvor: OIKON

Prva CWW konferencija organizirana je 2011. godine u Norveškoj, nakon čega su se održavale u Švedskoj, Njemačkoj, Portugalu, Škotskoj i Nizozemskoj. Zahvaljujući ovogodišnjim organizatorima, konzultantskim tvrtkama Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju i Supernatural, vodećim u području zaštite prirode i okoliša kod razvoja obnovljivih izvora energije, Hrvatska je dobila čast ove godine biti domaćin sedme po redu konferencije.

„U pet dana trajanja konferencije, planirano je održavanje niza predavanja, sesija, tematskih radionica i diskusija, ali i izleta te posjeta turističkih i stručno povezanih lokacija u bližoj okolici održavanja konferencije, poput posjeta Nacionalnom parku Krka i vjetroelektranama Danilo i Jelinak“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon i suorganizator konferencije, dodavši kako je osim razmjene znanja i ideja te pronalaska rješenja, konferencija odlična prilika za promociju Šibenika, jadranske obale i cijele Hrvatske.

Sve informacije o konferenciji CWW2023, koja će se održati na engleskom jeziku, mogu se pronaći na mrežnoj stranici.

 cww-header-1920x750px-1.jpg Izvor: cww

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI