NEISPRAVNI MONITORI: Mogu se reciklirati na ekološki prihvatljiv način | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEISPRAVNI MONITORI: Mogu se reciklirati na ekološki prihvatljiv način

Autor Krunoslav Ćosić

Postavljeni su novi standardi za zelenu nabavu, a dobar primjer recikliranja dolazi iz Nigerije

 Recikliranje monitora Nigerija (MMD) (2).jpg Izvor: MMD

E-otpad predstavlja veliki izazov za današnje društvo – godišnje proizvodimo čak 50 milijuna tona električkog otpada. Prema izvješću Platforme za ubrzanje kružnog gospodarstva (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad ovaj se otpad uglavnom odlaže brodovima u afričke ili druge zemlje.

Tehnološka tvrtka MMD, licencirani partner za brend Philips Monitors, u Nigeriji pokazuje kako se neispravni monitori mogu reciklirati na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način, a sve to u sklopu pilot projekta PREVENT Waste Alliance, inicijative njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ).

Ostali suradnici koji su značajno uključeni u projekt su i Closing the Loop, globalni pružatelj usluga zelene nabave te TCO Development te organizacija koja stoji iza vodeće svjetske certifikacije IT održivosti TCO Certified. Zajedno s njima, MMD je razvio uspješan poslovni model o tome kako proširiti certificirano rješenje za otpadno neutralnu elektroniku i na monitore, postavljajući pritom nove standarde za zelenu nabavu.

 Recikliranje monitora Nigerija (MMD) (4).jpg Izvor: MMD

Međutim, iako su gotovo svi novi Philipsovi monitori bez žive i olova, računalni se monitori zbog svojih vrlo malih ugrađenih tiskanih ploča i sagorjelih kemikalija poput olova i žive općenito smatraju problemom za recikliranje i kružno gospodarstvo.

Primjerice, u Africi se veliki dio njih ne može ispravno reciklirati zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Razlog tomu leži u činjenici da se trenutno ne može zaraditi od pravilnog recikliranja i prikupljanja.

Naknada za e-otpad

Dokazano uspješan pristup ublažavanju i rješavanju ovog golemog izazova je koncept naknade za e-otpad koji je već prepoznat u javnoj nabavi kao zeleno rješenje za mobilne telefone, prijenosna računala i tablete, čime se zatvara “životni ciklus” elektroničke opreme.

To je naknada koja se dodaje nabavnoj cijeni nove elektroničke opreme te se tako financira kasnije prikupljanje stare opreme za sigurno recikliranje. Sirovine dobivene na ovaj način zatim se ponovno koriste u proizvodnji novih proizvoda, čineći ih ekološki neutralnima.

 Recikliranje monitora Nigerija (MMD) (1).jpg Izvor: MMD

Pilot projekt za izgradnju poslovnog modela koji pokazuje kako se program naknade za otpad može proširiti na praćenje otpada i TCO Certified Edge certifikat koji se odnosi na kompenzaciju e-otpada, trajao je godinu i pol dana, a partneri su za projekt prikupili više od 5500 monitora koji više nisu bili upotrebljivi.

Kružno gospodarstvo u Nigeriji

Na početku projekta gotovo da nije bilo iskustva s recikliranjem ravnih zaslona u Nigeriji. Odbačeni monitori gomilali su se na odlagalištima predstavljajući značajan rizik za ljude i okoliš. Partner za reciklažu prvo je obučen za ručno rastavljanje ravnih ekrana.

To je uključivalo sigurno uklanjanje crnih svjetlosnih cijevi koje sadrže živu, sigurno rastavljanje svih ostalih elektroničkih komponenti te identifikaciju i odvajanje različitih vrsta plastike, uključujući one koje sadrže opasne bromirane usporivače plamena.

Na kraju projekta partner je uspio rastaviti ravne zaslone na vrlo siguran i učinkovit način, drastično smanjujući troškove te vraćajući sirovine u ciklus. Iako je put još dug ovo su ohrabrujući prvi koraci prema istinski održivoj budućnosti.

 Recikliranje monitora Nigerija (MMD) (3).jpg Izvor: MMD

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI