ČAK I AKO NEMATE AAA: Smanjite potrošnju goriva | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ČAK I AKO NEMATE AAA: Smanjite potrošnju goriva

Autor Krunoslav Ćosić

Mnogi biraju uređaje i proizvode s oznakom boljeg energetskog razreda, ali i s lošijim se može štedjeti

 Google_opcija-ekoloski-najprihvatljivije-rute_1.jpg Izvor: Google

Već godinama pri kupnji perilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i raznih drugih uređaja odabiremo one koji imaju oznaku sa slovom A ili AAA. To je oznaka koja sugerira manju potrošnju energije čime se štedi novac, ali i manje utječe na okoliš.

Kupujete li nove gume za svoj automobil na njima ćete pronaći oznake sa slovima, a odnose se na potrošnju goriva s tim modelom gume. Kod automobila se takve oznake ne koriste, ali postoji standardizirani test s oznakom WLTP koji nam ukazuje koliko neki model automobila troši goriva i kolike su emisije CO2. Svaki automobil prolazi standardnu proceduru što se tiče postotka trajanja vožnje u gradu i izvan grada kako bi se u identičnim uvjetima mogla usporediti potrošnja goriva.

 Energetska učinkovitost kuhinjski uređaji.jpg Izvor: Shutterstock

Kupujete li rabljeni automobil također možete pronaći taj podatak za vozilo i odlučiti što na kraju odabrati. Ukoliko niste odabrali model s najmanjom potrošnjom goriva još uvijek stignete okrenuti situaciju u svoju korist - zahvaljujući Google Kartama.

Popularna aplikacija za pametne telefone, tablete i računala odnedavno nudi odabir prefeiranje rute s najmanjom potrošnjom goriva. Na taj je način vozilo dobilo AAA oznaku, iako ona nije službena.

 Google-Maps-Karte-2.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Opcija „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“ odnosi se na različite rute koje možete koristiti kako biste u vrlo sličnom vremenskom periodu stigli na svoje odredište. Nekada će takva ruta zahtijevati 5 ili 10 minuta dužu vožnju, što vrlo često nije problem jer možda možete stići i tih 10 minuta kasnije. Ili na put možete krenuti 10 minuta ranije.

Pri tome možete uštedjeti i više od 20 posto goriva. Ukoliko krećete na put od 200 kilometara i u prosjeku vaše vozilo troši 8 litara goriva na 100 kilometara, s 20 posto uštede preko Google Maps eko-rute uštedjet ćete 3,2 litre goriva. U povratku ćete uštedjeti također toliko pa govorimo o više od šest litara goriva. Potencijalno, to je ušteda od 70-ak kuna s aktualnim cijenama goriva.

 Google-Karte-Maps-navigacija.jpg Izvor: Google Maps

U situaciji kad je vrlo bitno štedjeti ne samo zbog novca i okoliša nego i zbog mogućih nestašica energenata korištenje opcije "prefer fuel-efficient routes" utječe i na našu budućnost koja je trenutno neizvjesna. Izvjesno je jedino da ćete uz Google Maps štedjeti ukoliko nakon upisa destinacije kliknete na tri točkice na vrhu te pod opcije rute (Route options) odaberete rutu s manjom potrošnjom goriva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI