GOOGLE KARTE ŠTEDE VAŠ NOVAC: Zajedno do uštede od 4 milijarde kuna | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GOOGLE KARTE ŠTEDE VAŠ NOVAC: Zajedno do uštede od 4 milijarde kuna

Autor Krunoslav Ćosić

Zahvaljujući jednom kliku na godišnjoj je razini moguće uštedjeti popriličan iznos novca

 Google Maps Karte.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

U posljednje se vrijeme najviše govori o štednji, pri čemu je najveći naglasak na energentima. Ukoliko bismo uspjeli trošiti 15 posto manje goriva u vožnji automobilom to bi se itekako osjetilo na kućnom budžetu.

Uzmimo za primjer benzinski pogon čija je potrošnja u prosjeku 8 litara na 100 kilometara. Prosječni hrvatski vozač godišnje napravi oko 13.000 kilometara te time kroz rezervoar vozila i na kraju u ispuh ode 1.040 litara benzina.

Uz prosječnu cijenu za Eurosuper 95 i Eurosuper 95+ od 12 kuna vrlo brzo dolazimo do 12.480 kuna. Ako bismo od tog iznosa oduzeli 15 posto dolazimo do 1872 kune. Za hrvatski budžet to je lijep iznos uštede.

Kupite li novi automobil možete očekivati da će trošiti manje nego onaj od 10 ili 20 godina, zahvaljujući tehnološkom napretku. S obzirom da do novog automobila nikad teže nije bilo doći, a razlozi su uvjetno rečeno mali – problem je nedostatak malih čipova o kojima ovisi sve više sustava vozila. Nekad smo stakla na vratima podizali ručno pa su u 90-im godinama masovno stigli električni podizači.

U posljednjim su godinama podizači prozora povezani na centralni sustav vozila, a razlog je sigurnost – u slučaju prometne nesreće stakla bi se trebala automatski spustiti kako bi putnici što brže i lakše mogli napustiti kabinu vozila. Poznato je da u sudaru dolazi do uvijanja karoserije i šasije, što može blokirati otvaranje vrata.

Sve veći broj vozača čak i na posao te s posla do kuće koristi Googleovu navigaciju kako bi u stvarnom vremenu imali informacije o prometnim gužvama i zastojima. Dogodi li se prometna nesreća to automatski znači usporavanje ili blokiranje prometa. Mnogi vozači moraju pogledati i snimiti što se dogodilo onima koji nisu imali sreće ili pozornosti u prometu. Znate li da se takve vozače u Njemačkoj kažnjava novčanim kaznama, ukoliko to policija primijeti dok radi uviđaj na mjestu nesreće?

 Google Maps Karte (1).jpg Izvor: Google Maps

Vratimo se na potrošnju goriva i uštede koje su moguće i sa starijim te jako starim vozilima zahvaljujući Google Maps (Karte) aplikaciji i novoj opciji „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“.

Koristeći opciju u pojedinim vožnjama je moguće uštedjeti i do 25 posto goriva. Naravno, nekada ćete štedjeti 11 posto, nekada 15, ali uštede kakve god bile su korisne ne samo za naš budžet nego i za okoliš. I pomažu u sveukupnoj situaciji da ne dođe do nestašica energenata.

Stoga u postavkama aplikacije Google Karte na svojem smartphoneu označite opciju „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“, a možete to označiti i nakon što pokrenete navigiranje do bilo koje lokacije. Ne zaboravite da ste uštedjeli 1872 kune, što nije mali novac. Kad bi to označilo svih više od 2 milijuna vozača u Hrvatskoj to bi iznosilo gotovo 4 milijarde kuna. Odnosno, oko 500 milijuna eura godišnje.

 Google Maps Karte (2).jpg Izvor: Google Maps

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI