IFA 2022: Održiva elektronika ostavlja manji ugljični otisak | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IFA 2022: Održiva elektronika ostavlja manji ugljični otisak

Autor Krunoslav Ćosić

Brojni svjetski startupi rade na poboljšanju ekološke učinkovitosti u sektoru potrošačke elektronike i kućanskih uređaja

 IFA Berlin 2019 (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Na IFA NEXT 2022 predstavit će se inovacije i strategije za održive elektroničke proizvode. Održivost je postala sveprisutna tema. Osobito u industriji hrane i odjeće pristupačnost resursima bila je vruća medijska tema dugi niz godina. Ali u slučaju elektroničkih uređaja što točno znači održivost?

Na sajmu IFA 2022 od 2. do 6. rujna 2022. u Berlinu posjetitelji će dobiti odgovor na ovo pitanje. Na IFA NEXT inovacijskom središtu u paviljonu 20 berlinskog izložbenog prostora istraživački instituti, startupi, udruge i stručnjaci iz industrije i znanosti predstavit će inovativna rješenja za poticanje razvoja prema većoj održivosti u elektroničkoj industriji.

Metode proizvodnje koje štede resurse i neutralne su prema ugljiku, mogućnost popravka već korištenih uređaja i recikliranje među ključnim su aspektima.

 Recikliranje stari laptop (3).jpg Izvor: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

Recikliranje pametnih telefona i tableta

Fraunhofer institut za pouzdanost i mikrointegraciju (IZM) predstavit će strategije za kružno gospodarstvo. Uzimajući za primjer pametne telefone i tablete pokazat će njihov utjecaj na okoliš i predstaviti ideje za izradu proizvoda koji se mogu reciklirati.

“Dizajn, proizvodnja, upotreba... i onda?“ Za svaku od ovih faza govornici će predstaviti načine za izradu održivih proizvoda. Na temelju svake generacije Fairphonea pokazat će kako, uzimajući u obzir njihovu ekološku izvedbu, pametni telefoni mogu biti dizajnirani na modularan način – što je ključno za mogućnost popravka i recikliranja.

 IFA 2022.jpg Izvor: IFA

Uzimajući tablet koji se u potpunosti može reciklirati kao primjer, prezentacije će pokazati kako mala i srednja poduzeća mogu koristiti digitalne metode za male proizvodne serije u lokalnoj proizvodnji. Faza proizvodnje pametnog uređaja najveći je emiter CO2, stoga je za postizanje pozitivne ekološke ravnoteže ključno dugotrajno korištenje proizvoda. Posjetitelji mogu dobiti još fascinantnije uvide pohađajući radionice za popravke, razgovore i demonstracije softvera proizvođača.

Održivost, mikroplastika, plastični krediti

Cooperative Commown iz Francuske također će predstaviti inovacije s fokusom na održivost. Tvrtka iznajmljuje široku paletu elektroničkih uređaja i nudi brojne usluge – uključujući popravke i tehničku podršku. Time ne samo što se štedi novac već i smanjuju emisiju CO2.

Mikroplastika predstavlja još jedan ekološki izazov. Čestice veličine manje od 5 mm ne samo što utječu na sposobnost oceana da apsorbiraju CO2 već i zagađuju vodu, atmosferu i hranu. Na sajmu IFA NEXT tvrtka Matter sa sjedištem u Velikoj Britaniji predstavit će inovativnu tehnologiju za borbu protiv onečišćenja mikroplastikom.

 precycle (1).jpg
Processed with VSCO with au5 preset
Izvor: precycle

Ideja osnivanja tvrtke precycle bila je sljedeća: uz pomoć digitalnih rješenja nadoknaditi ugljični otisak od potrošnje plastike i tako doprinijeti društvu i okolišu. Projekt Fachhochschule Potsdam već je dobio odobrenje EXIST-a, razvojnog programa Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije.

Uz pomoć plastičnih kredita i donacija precycle želi uspostaviti kompenzaciju plastike među trgovcima i pomoći tvrtkama i potrošačima da postanu neutralni prema plastici. Cilj je da se svaki kilogram plastike koji ulazi u ekonomski ciklus nadoknadi preuzimanjem i recikliranjem jednog kilograma plastičnog otpada na globalnom jugu. Tvrtka također želi osigurati da lokalni radnici na otpadu budu službeno zaposleni i imaju pristup zdravstvenom osiguranju, zaštiti pri zapošljavanju i obrazovanju.

 precycle (2).jpg
Processed with VSCO with kc25 preset
Izvor: precycle

Ideja BerlinGreena je unijeti biljke u dom tijekom cijele godine, posebno u gradovima u kojima je priroda daleko udaljena. Startup iz njemačke prijestolnice Berlina sa svojim GreenBoxom razvio je inovativnu tehnologiju za čisto i učinkovito unutarnje vrtlarstvo na malim površinama i u svim vrstama stanova. Sofisticirani sustav sa svojim učinkovitim LED osvjetljenjem i senzorima osigurava jednostavan i uspješan uzgoj zelenila, začinskog i drugog bilja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI