STIŽE NOVI DIZAJN Predstavljen je Android 12 | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽE NOVI DIZAJN Predstavljen je Android 12

Autor Smartlife

Na online događaju Google I/O predstavljena je nova verzija Androida. Donosimo detaljno sve novosti

  Izvor: Google

Ne znamo koju verziju operativnog sustava koristi vaš pametni telefon, ali uskoro stiže Android 12. Naravno, vaš pametni telefon dobit će nadogradnju ukoliko ona bude podržana, a do tada pročitajte što sve Android 12 donosi.

Iako je beta verzija Androida 12 bila dostupna programerima prethodna tri mjeseca, nisu sve opcije i nove funkcije bile poznate, što ovo predstavljanje čini još uzbudljivijim. Čim pogledate fotografije primijetit ćete da je Android 12 dobio "novo odijelo" odnosno osvježen vizualni izgled.

Pored kozmetičkih promjena, tu je i dosta poboljšanja koja će olakšati i unaprediti korištenje ovog operativnog sustava dok su pojedine opcije potpuno izmijenjene. Osim što će Android 12 izgledati drugačije od prethodnih verzija, on će donijeti i brojne novosti kada je u pitanju sigurnost korisnika te zaštita osobnih podataka.

  Izvor: Google

Dizajn

Svakako je najviše novosti na ovom polju. U ovisnosti od toga kakvu fotografiju za pozadinu izaberete, promijenit će se automatski i paleta boja kako bi vizualno iskustvo bilo koherentnije. To znači da u ovisnosti od vaše fotografije, promijenit će se i boja notifikacija, kontrola, vidgeta, itd...

Google je ovaj sustav nazvao "Material You" te ističu da je to "novi način na koji se misli o dizajnu". Kroz ovaj OS primijetit ćete i glatke animacije kako bi se postigao osjećaj fluidnosti i dinamičnost interakcije sa sustavom. Drastično je promijenjena i opcija brzo podešavanje, to jest "Quick Settings".

Opcija za osvijetljenost ekrana (brightness) se sada nalazi na samom vrhu menija Quick Settings i znatno je deblja i veća nego prije. Samo četiri opcije se nalaze u brzim podešavanjima, prije nego što je proširite. Kada spustite taj meni pojavit će se još četiri opcije dok je tu i dalje glazbeni vidget s kojim možete pauzirati, stopirati, reproducirati ili promijeniti pjesmu.

Privatnost i sigurnost

  Izvor: Google

U gornjem desnom dijelu ekrana nalaze se indikatori koji pokazuju jesu li kamera ili mikrofon aktivni od strane neke aplikacije, iako niste u samom programu. Kada kliknete na te ikonice, pojavit će vam se novi prozor koji jasno pokazuje koje aplikacije koriste te dozvole na vašem telefonu.

Dvije nove opcije u brzim podešavanjima će omogućiti korisnicima da brzo isključe mikrofon, kameru ili neku drugu opciju, što bi korisniku trebalo omogućiti veću privatnost.

  Izvor: Google

Nova opcija koja se tiče privatnosti je i Privacy Dashboard, odnosno komandna ploča za privatnost uz pomoć koje ćete dobiti uvid koje aplikacije imaju pristup i koliko često vašim podacima. U tom prozoru će korisnik moći i lako onemogućiti dozvole aplikacijama.

I pristup podacima za lokaciju korisnika je promijenjen. Korisnici će imati priliku izabrati žele li aplikaciji omogućiti točnu ili približnu lokaciju, jednom kada te aplikacije budu tražile dozvolu. To ćete vidjeti prilikom korištenja aplikacija kao što su vremenska prognoza ili softver za naručivanje gotove hrane.

  Izvor: Google

Uz pomoć opcije Android Private Computre Core Google može obavljati razne zadatke na samom uređaju, što će značajno umanjiti potrebu za cloud sustavom. Ovu opciju zamislite kao više procesa strojnog učenja koji funkcioniraju neovisno od operativnog sustava, a rade tako da ne dopuštaju pristup bilo kakvoj mreži. On ne može primiti niti poslati bilo kakav podatak ka cloudu. Ta novost ukazuje da je Google spreman predstaviti više AI opcija za Android uređaje.

Performanse

Android 12 je znatno brži od svog prethodnika. Google ističe da je zahtjevnost Android sustava smanjena za 22%, najviše u domeni procesora, dok je istovremeno za 15% smanjena i upotreba velike CPU jezgre od strane sistemskog servera. Ove će promjene značajno povećati životni vijek baterije.

  Izvor: Google

Kada izlazi Android 12?

Još uvijek nema službenog datuma kada će se pojaviti finalna verzija Android 12 operativnog sustava, ali se očekuje početkom rujna ove godine; prethodne verzije uglavnom su tada izlazile. Prva otvorena javna beta verzija uskoro će biti dostupna za sve, već se sada može preuzeti Android 12 ukoliko posjedujete Pixel uređaje ili neke od telefona kompanija Asus, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, TCL, VIVO, Xiaomi i ZTE. Na ovom linku možete provjeriti ispunjava li vaš model uvjete za ovu verziju Androida.

  Izvor: Google

Sve novosti koje donosi Android 12
Izvor: Youtube