KAKO SE RIJEŠITI 'INSTATERORA' Proživljavate li teror preko WhatsAppa ili Vibera? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKO SE RIJEŠITI 'INSTATERORA' Proživljavate li teror preko WhatsAppa ili Vibera?

Autor Krunoslav Ćosić

Instant servisi zavladali su našim životima, samo je pitanje koristite li WhatApp, Viber, Signal, Telegram, WeChat, Messenger ili neki drugi servis za slanje poruka

  Izvor: Profimedia

Sve počne dobronamjernom, smiješnom ilustracijom kojom vas pošiljatelj želi nasmijati i oraspoložiti. I zaista je to uspio. Ponovio je to sat vremena kasnije. Ponovo vas je nasmijao. Pet minuta kasnije dolazi još jedan meme, još jedan vic, još jedna istina o koronavirusu, o tkz. vladarima svijeta u sjeni, još jedna istina...

Tijekom nekoliko sati već ih je pristiglo barem 20. Iz zvučnika mobitela ponovo se čuje zvuk pristigle nove poruke. Sad dolazi "istina" o 5G-u, pa zatim o Billu Gatesu, pa zatim o cjepivu. Onda slijedi niz viceva, golotinje i "kafanskih" izjava.

 20s;Young Adult;Woman;Female;Caucasian;Digital;Digitally Generated;Computer Graphic;Businesswoman;Suit;Well Dressed;Smart;Elegant;Classy;Stylish;Angry;Rage;Furious;Anger;Shouting;Hand On Head;Annoyed;Frustrated;Stressed;Holding;Smartphone;Device;Technology;Business;Looking At Camera Izvor: Profimedia

Jel vam poznat ovaj scenarij? Proživljavate li ga svakodnevno, bilo preko WhatsApp poruka, Viber grupa, Telegram poruka... Nevjerojatno je koliko tih instant messaging servisa postoji. I koliko ljudi ima viška vremena kojeg žele utrošiti na vaše dobro.

Kako ih se na pristojan način riješiti? Prijatelju koji nije "ljutica" možda nekako i možete objasniti da nemate vremena za toliko viceva tijekom dana, ali ako se radi o osobi koja se za bilo što naljuti, tada ste u problemu. Morate odabrati: izgubit ćete kilu živaca svaki dan ili prijatelja.

 20s;angry;bad mood;beard;beard man;bearded man;calling;caucasian;cell;cellular;close up;conversation;emotion;enraged;face;furious;ginger;guy;mad;male;man;man yelling;men;millennial;mobile;negotiation;one;one man;people;person;phone;portrait;rage;reaction;red;red hair;scaring;scary;scream;screaming man;shout;shouting;smart;smartphone;talking;temper;terror;yell;yelling;young Izvor: Profimedia

Što ako vam to šalje nadređeni šef? Kako njemu objasniti da on nije jedini koji vam šalje sve te smiješne fore te da želite svoj mir. Imate li desetak takvih prijatelja i poznanika, zaista ste u problemu. Jer, poruke ne mogu čekati sljedeći dan, moraju se poslati i poslije ponoći. Smiješne su, netko vas želi razveseliti. Ili informirati kako biste se spasili, dok još ima vremena.

Mnogi pri tome ne moraju ništa platiti, za sve te megabajte i megabajte podataka. Danas kad smo okruženi neograničenim internetom zaista počinjemo žaliti za vremenom kada podatkovni promet nije bio dostupan baš svima.

 whatsapp,damage,explosive,symbol,shadow,boom,icon,sign,bomb,dang Izvor: Shutterstock

Paralelno s velikim brojem poruka koje primate, u pozadini se u vašem telefonu stvara i ogromna količina podataka. Memorija telefona se ubrzano puni, a ako ste podesili sigurnosnu kopiju tada i backup zauzima vaš disk. Kod Androida to je Google Disk, a korisnicima je dostupno 15 odnosno 17 GB besplatnog prostora dok je Apple iPhone korisnicima dostupno 5 GB besplatnog cloud prostora.

Taj backup kroz godinu dana može narasti i na 5 GB. I zauzima vaš diskovni prostor. Ne zaboravite da se od 1. lipnja ove godine backup vaših fotografija na Google Disku (koji se koristi i za Gmail) više ne omogućuje beskonačno kao do sada. Uz visoku kvalitetu fotografija i videa. Mijenjaju se pravila.

 black and white;kidnapped;crime scene;attempt;focus;captive;punishment;cinematic;device;digital;hostage;gadget;criminal;chance;kidnapping;abuse;escape;prosecution;problem;fight;defense;victim;abduction;fear;aggression;salvation;woman;phone;dark;technology;black;room;terror;freedom;millennial;monochromic;crime;abducted;attack;threat;violence;armed;white;reach;danger;protection;selective;call;people;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Kako se riješiti dosadnjakovića koji vam šalju sve one (bes)korisne poruke? Ako im ne možete direktno reći, jedno od rješenja je isključivanje dojave za nove poruke. Jednostavno kod određenog kontakta odaberite tu opciju. Kao što ju možete koristiti za sve one grupe u kojima ste članovi. Bilo da ste se sami dodali ili su vas drugi dodali.

Drugo rješenje je početi koristiti neki drugi servis, kojeg ne koriste baš mnogi (u našim krajevima, ali se koristi u nekim drugim zemljama). Na primjer, instalirajte Line, Plus Messenger ili neki treći servis te o tome obavijestite samo najbliže, kako bi i oni to napravili.

Istovremeno, ne zaboravite u prethodnom servisu (na primjer WhatsApp) u postavkama isključiti slanje obavijesti kad je poruka pročitana i kad ste posljednji put bili dostupni online. Sve to isključite, a druga strana neće steći dojam da su poruke nepročitane nego da ne dijeliti tu informaciju.

 wrinkle;years;alzheimer;woman;old;retirement;granny;grandmother;people;grandma;age;aged;annuity;background;camera;colored;confident;cool;crazy;different;disease;elder;elderly;fashion;fun;funny;greeting;grey hair;happy;healthy;hospice;house;lifestyle;maturity;mental;nursing;party;pension;pensioner;portrait;positive;queen;retired;royal;smartphone;smile;technology;uk;united kingdom;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Kad imate vremena, pogledajte neke od tih smiješnih viceva, ako su u pitanju takvi sadržaji, možda se dobro nasmijete. Ali samo onda kada vama to odgovara. Ili jednostavno budite direktni i recite osobi da vam prestane slati takve poruke. Nismo sigurni da će lijepa zamolba naići na prihvaćanje kod druge strane. Ne znamo zašto, ali mnogi se naljute.

Smisao ovog teksta nije samo da pomognemo onima koji ne žele primati mnogobrojne poruke tijekom dana i noći nego i da osvijestimo pošiljatelje o ovom problemu kojem su mnogi izloženi, ali pristojno trpe. Istovremeno, ne bismo trebali bespotrebno trošiti podatkovne resurse, naročito u vremenu kada nam je kvalitetna digitalna komunikacija izuzetno bitna za posao. Svi ti silni megabajti troše i električnu energiju. Trebamo misliti i na okoliš.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI