WINDOWS 10: Dodatno vrijeme za sigurnosna ažuriranja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WINDOWS 10: Dodatno vrijeme za sigurnosna ažuriranja

Autor Krunoslav Ćosić

Microsoft će još dosta dugo omogućiti ažuriranja za sad već stari operativni sustav

 windows 10.jpg Izvor: Pixabay

Svi koji imaju računala s Windows 10 OS-om mogu računati na Microsoftovu podršku sve do listopada 2028. godine. Bit će to, tako je planirano, posljednje sigurnosno ažuriranje za stare Windowse koji su na mnogim računalima i dalje u radu.

Omogućit će to produženje životnog vijeka Windowsima 10 za dodatne tri godine. U planu je bilo da se ažuriranja omoguće do 14. listopada 2023. godine, ali je ipak ostavljeno dovoljno vremena tvrtkama i korisnicima kod kuće da se pripreme za eventualnu nadogradnju OS-a.

Zbog toga Microsoft za Windows 10uskoro planira ponuditi program Extended Security Update (ESU). Podsjeća nas to na Windows 7 koji je dobivao dugo nadogradnje. Uz program ESU organizacijama će se omogućiti kupnja proširenog sigurnosnog ažuriranja za Windows 10 koji je upravo došao do verzije 22H2.

 windows 10;microsoft windows;blue screen;update;PC;computer;updating;updates;background;nobody;editorial;maintenance;illustrative;closeup;microsoft;illustrative editorial;close up;no people;blue;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Martin Carlsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon kupnje godišnje pretplate ona će se moći maksimalno produljiti s vijekom trajanja do tri godine, a to će biti do 14. listopada 2028. godine. Ono što je bitno za istaknuti je da će program ESU pokrivati samo kritična i važna sigurnosna ažuriranja pa uz spomenute zakrpe niti biti tehničke podrške.

Stoga bi svi korisnici, čija to računala i hardverski ugrađeni dijelovi omogućuju, trebali migrirati svoja Windows 10 računala na Windows 11 u oblaku, za što je dostupna pretplata za Windows 365. Time će spomenuta Proširena sigurnosna ažuriranja starijim računalima omogućiti određenu sigurnost. Najviše do tri godine.

 Windows 11 (2).jpg Izvor: Piero Nigro / Zuma Press / Profimedia

U Microsoftu su svjesni kako veliki broj računala u svijetu koristi Windows 10, a dominacija se u odnosu na Windows 11 itekako osjeti. Brojevi pokazuju kako Windows 10 danas koristi čak 68,02 posto korisnika u svijetu, a Windows 11 samo 26,63 posto, pokazuje Statcounter za studeni 2023.

Microsoft je Windows 10 predstavio prije osam godina, u 2015. godini, a posljednja verzija Windows 11 s nama je dvije godine, od listopada 2021. te je dostupna za čak 110 jezika, kao i prethodna desetka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI