POČETAK KRAJA: Windows 10 polako odlazi u prošlost | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POČETAK KRAJA: Windows 10 polako odlazi u prošlost

Autor Smartlife

Nakon gašenja podrške za Windows 7 i Windows 8.1 Microsoft će uskoro prestati prodavati Windows 10

 windows 10.jpg Izvor: Pixabay

Gigant iz Redmonda ulaže ogromne napore kako bi privolio vlasnike računala da prijeđu sa starijih verzija na Windows 11 operativni sustav. U najnovijem, znatno drastičnijem potezu nego što smo imali priliku vidjeti ranije, Microsoft je priopćio kako nakon 31. siječnja 2023. više neće prodavati digitalne licence za Windows 10.

Ukoliko posjetite stranicu kompanije Microsoft odnosno dio za prodaju Windows 10 Home i Windows 10 Pro dočekat će vas alarmantna poruka: "31. siječanj 2023. će biti zadnji dan kada će ovo Windows 10 preuzimanje biti ponuđeno na prodaju. Windows 10 će ostati podržan sigurnosnim nadogradnjama koje pomažu da se zaštiti vaš PC od virusa, spywarea i ostalih malwarea do 14. listopada 2025. godine".

 Microsoft Windows (6).jpg Izvor: Microsoft

Dakle, oni koji žele kupiti Windows 10 licencu sa službene stranice imaju još malo vremena da to i učine jer će nakon 31. siječnja u ponudi biti isključivo Windows 11 operativni sustav.

Ipak, ovo ne znači kako više nitko neće moći nabaviti fizičke kopije operativnog sustava kao ni kupiti licencu od strane prodavača treće strane već se ova odluka odnosi isključivo na službenu stranicu tvrtke Microsoft.

 Microsoft Windows (3).jpg Izvor: Microsoft

Ovo također ne znači kako preuzimanje Windows 10 operativnog sustava neće biti moguće sa službene stranice - korisnici sada to mogu besplatno učiniti ne samo za Windows 10 već i za Windows 8.1 u ISO formatu, a ukoliko žele aktivirati svoju kopiju moraju unijeti kod.

Ovaj drastičan potez je nesumnjivo još jedan napor koji Microsoft ulaže kako bi što veći broj korisnika prešao na Windows 11. Prema najnovijoj Steam anketi u prosincu prošle godine je čak 65,42% korisnika ove platforme i dalje koristilo Windows 10 dok je Windows 11 kroz konstantan, ali nedovoljno brz rast dosegnuo 28,42% računala.

 Windows-distribucija.jpg Izvor: Smartlife

Ove vijesti nam stižu nedugo nakon što je Microsoft službeno ugasio podršku za Windows 7 i Windows 8.1, ne ostavljajući korisnicima ovih operativnih sustava drugog izbora osim prelaska na novije verzije - ukoliko im sigurnosne zakrpe nešto znače.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI