RECIKLIRANJE STARIH MOBITELA: Postoji li rješenje za 5 milijardi uređaja? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

RECIKLIRANJE STARIH MOBITELA: Postoji li rješenje za 5 milijardi uređaja?

Autor Davor Dakić

Moglo bi se izuzeti zlato u vrijednosti od 8 milijardi dolara, ali i mnogi drugi materijali

 Stari mobiteli pametni telefoni (2).jpg Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Desetak mobilnih operatora potpisalo je ciljeve ponovne uporabe i recikliranja uređaja budući da je GSMA udruga procijenila da se u napuštenim mobitelima diljem svijeta nalaze vrijedni materijali u vrijednosti od 8 milijardi dolara.

Inicijativa uvodi ciljeve za postavljanje tempa za one koji podupiru shemu, što je dio šire ambicije razvoja kružnog opskrbnog lanca za mobilne uređaje. Do 2030. godine, kroz programe povrata telefona, operatori će morati prikupiti više od 20 posto novih uređaja koje prodaju korisnicima.

Svi ti rabljeni uređaji zatim se moraju popraviti, ponovno upotrijebiti ili prenijeti u kontrolirane organizacije za recikliranje. Uključeni operatori su Tele2 Group i Orange, BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad Group, KDDI, NOS, Proximus, Safaricom, Singtel i Telefonica.

 Stari mobiteli pametni telefoni (3).jpg Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Cilj je smanjenje e-otpada i poboljšanje dugovječnosti uređaja. GSMA procjenjuje da se trenutno u domovima i uredima ljudi nalazi 5 milijardi napuštenih telefona iz kojih bi se, ako se pravilno recikliraju, mogli izuzeti zlato u vrijednosti od 8 milijardi dolara, ali i paladij, srebro, bakar, rijeci elementi rijetkih i drugi kritični minerali.

Glavni regulatorni dužnosnik GSMA-e John Giusti izjavio je da bi "uz dobrobiti za okoliš, učinkovitije i odgovornije korištenje resursa moglo smanjiti troškove i učiniti uređaje pristupačnijim", piše Mobile World Live.

Voditelj održivosti u Tele2 Erik Wottrich istaknuo je da "rastuća količina e-otpada, uključujući mobilne telefone, koja se stvara svake godine nije samo ekološki izazov za našu industriju već i ogroman gubitak potencijalne financijske vrijednosti".

"Budući da su ekološke i poslovne prednosti implementacije kružnog poslovnog modela jasne, nadam se da će nam se mnogo više operatora diljem svijeta pridružiti u ambiciji nulte količine otpada i povećane stope preuzimanja do 2030. godine."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI