PODATKOVNI CENTRI: Potražnja za hlađenje tekućinom raste sve više | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PODATKOVNI CENTRI: Potražnja za hlađenje tekućinom raste sve više

Autor Krunoslav Ćosić

Sve su popularniji modernizirani sustavi hlađenja u okviru kojih se nalazi i hlađenje tekućinom

  Izvor: Vertiv

Aplikacije računalstva visokih performansi zahtijevaju učinkovita rješenja koja nadmašuju kapacitet tradicionalnih oblika hlađenja servera. Vertiv i američka kompanija NVIDIA nedavno su dokumentirale rezultate prve velike analize utjecaja tekućeg hlađenja na djelotvornost podatkovnih centara, naglašavajući pritom dva glavna trenda od kojih će takav sustav hlađenja imati najviše koristi.

Prvi trend se odnosi na povećano prihvaćanje poslovnih aplikacija koje zahtijevaju intenzivnu obradu u različitim industrijama i način na koji tehnološki dobavljači odgovaraju na zahtjeve tih aplikacija. Veliki broj organizacija koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za sve primjene – od optimizacije lanca opskrbe do brojnih medicinskih istraživanja. Tako je integracija umjetne inteligencije ovu moćnu
tehnologiju tekućeg hlađenja približila svakome tko posjeduje mobitel ili računalo.

Smanjenje emisija ugljičnih plinova drugi je trend na što su fokus stavili programeri i operateri podatkovnih centara. Iako hlađenje tekućinom nije jedino rješenje za taj zeleni izazov, ono je sve više percipirano kao održiva i važna tehnologija za smanjenje potrošnje energije podatkovnog centra.

Takvo hlađenje omogućuje smanjenje emisija i smanjenje troškova povezanih s transformacijom te za rad postrojenja s nultom neto potrošnjom. Analiza je, između ostalog, kao rezultate hlađenja tekućinom, pokazala poboljšanje ukupne učinkovitosti potrošnje energije podatkovnih centara za 15 posto i smanjenje snage podatkovnih centara za 10,2 posto.

 Kako se tehnologija hlađenja razvija dok gustoća podatkovnih centara raste.JPG
Kako se tehnologija hlađenja razvija dok gustoća podatkovnih centara raste
Izvor: Vertiv

Dostupnost ovakvih istraživanja može samo povećati broj organizacija koje integriraju tekuće hlađenje u svoje planove za okolišno, društveno i korporativno upravljanje.

Viši direktor za tehnologije hlađenja tekućinom u Vertivu Nigel Gore objašnjava kako se umjetna inteligencija i strojno učenje koriste u širokom rasponu industrija te kako potražnja za hlađenje tekućinom raste sve više.

Prošle su godine primijenili više megavata hlađenja izravno na čip i hlađenja uranjanjem za pružatelje cloud usluga i kolokacije koji žele zadovoljiti potražnju na tržištu i podržali veće kapacitete unutar svojih objekata.

Nigel ističe kako velike tvrtke također postavljaju rashladna kućišta u svoje podatkovne centre hlađene zrakom kako bi podržale veće kapacitete i aplikacije koje zahtijevaju intenzivnu obradu. Vertiv se u ovoj godini priprema za veliku potražnju za hlađenje tekućinom te očekuju da će taj trend samo jačati.

 Fred Rebarber i Nigel Gore.jpg
Fred Rebarber i Nigel Gore
Izvor: Vertiv

U 2022. vidjeli smo da dobavljači tehnologije odgovaraju na tu potražnju izdavanjem središnjih procesorskih jedinica i grafičkih procesorskih jedinica velike snage koje rade samo s tekućinom, kaže Fred Rebarber, predsjednik u NSW Precision Environmental and Power u LLC-u.

Došlo je do značajnog povećanja broja SKU-eva s integriranim hladnim pločama prislonjenih izravno na čip za omogućavanje plug-and-play poslužitelja s tekućim hlađenjem. 2022. godina bi, za pet godina, mogla biti prepoznata kao godina u kojoj je tehnološki temelj za implementaciju tekućeg hlađenja počeo poprimati oblik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI