OD KRITIČNE VAŽNOSTI: Upotreba energije i učinkovitost | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OD KRITIČNE VAŽNOSTI: Upotreba energije i učinkovitost

Autor Krunoslav Ćosić

Regulacija je neizbježna i dovest će do važnih inovacija u cijeloj industriji

  Izvor: Pixabay

Podatkovni centri doživjet će povećanu regulaciju i nadzor koju provodi treća strana u 2023. godini dok se svijet nastavlja boriti s rastućom potrošnjom energije i vode u industriji za vrijeme aktualnih klimatskih promjena.

Pojačani fokus na ukupni utjecaj podatkovnog centra na okoliš i društvenu zajednicu jedan je od pet industrijskih trendova za 2023. koje su identificirali globalni stručnjaci za podatkovne centre tvrtke Vertiv, globalnog dobavljača kritične digitalne infrastrukture i rješenja za poslovni kontinuitet.

Napredak u dizajnu čipa i njihovoj proizvodnji, koji je ograničilo potrošnju energije servera kao takvih u prvom desetljeću i polovici 2000-te dosegao je svoje granice posljednjih godina, nakon čega je uslijedio skok u potrošnji električne energije koju koriste serveri.

U nedavnom izvještaju, Silicon heatwave: the looming change in data center climates, Uptime Institut citirao je podatke Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) organizacije koji su pokazali da se potrošnja električne energije servera povećala za 266% od 2017. godine.

 Podatkovni centar (3).jpg Izvor: Pixabay

Ovaj porast je među različitim tehnološkim i industrijskim silama potencirao sve veći fokus na ekološku osviještenost i održivost u nekoliko trendova za 2023. godinu koje su identificirali stručnjaci tvrtke Vertiv.

Uz sve veći pritisak da se zadovolje zahtjevi korisnika vezanih za potrošnju energije i vode, vlade su prisiljene da na svim razinama bolje nadziru podatkovne centre i njihovu preveliku potrošnju navedenih resursa.

Procjenjuje se da su podatkovni centri danas odgovorni za do 3% globalne potrošnje električne energije i predviđa se da će dosegnuti 4% do 2030. Prosječni hyperscale podatkovni centar troši 20-50 megavata (MW) godišnje što je u teoriji dovoljna količina električne energije za napajanje do 37 000 domova. Stručnjaci tvrtke Vertiv očekuju da će to potaknuti pojačan državni nadzor u 2023. godini.

Dizel generator dugo je bio nesavršen, ali neizostavan dio ekosustava podatkovnog centra. Naime, on predstavlja pohranjenu energiju koja uglavnom ostaje neiskorištena, a još uvijek zahtijeva održavanje ili zamjenu goriva nakon određenog razdoblja neaktivnosti.

Zatim, kada se puste u rad, takvi generatori proizvode količine emisije ugljika koje operateri očajnički pokušavaju izbjeći. Neke se organizacije već oslanjaju na baterije za dužu podršku pri opterećenju – do pet minuta u nekim slučajevima – pa čak i dizajniraju svoje podatkovne centre s minimalnim kapacitetom generatora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI