NAJAVA IZ APPLEA: Reciklirani metali u baterijama, magnetima i tiskanim pločama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAJAVA IZ APPLEA: Reciklirani metali u baterijama, magnetima i tiskanim pločama

Autor Krunoslav Ćosić

Apple će do 2025. koristiti 100 posto reciklirani kobalt u baterijama

 Apple recikliranje (12).jpg Izvor: Apple

Apple je najavio prelazak na reciklirane materijale u svojim proizvodima. Do 2025. planiraju koristiti 100 posto recikliranog kobalta u svim baterijama koje je dizajnirao Apple. Osim toga, do 2025. magneti u Appleovim uređajima koristit će u potpunosti reciklirane rijetke elemente, a sve tiskane ploče koje je dizajnirao Apple koristit će 100 posto reciklirano lemljenje kositra i 100 posto reciklirano pozlaćenje.

U 2022. tvrtka je značajno proširila svoju upotrebu ključnih recikliranih metala i sada proizvodi više od dvije trećine cjelokupnog aluminija, gotovo tri četvrtine svih rijetkih materijala i više od 95 posto ukupnog volframa u Appleovim proizvodima od 100 posto recikliranog materijala.

Ovaj brzi napredak približava Apple njegovom cilju da jednog dana proizvodi sve proizvode samo od recikliranih i obnovljivih materijala i unapređuje cilj tvrtke do 2030. da svaki proizvod učini ugljično neutralnim.

Prikaz napretka do 2025.

Apple je značajno proširio upotrebu 100 posto certificiranog recikliranog kobalta tijekom posljednje tri godine, što je omogućilo uključivanje u sve baterije koje je dizajnirao Apple do 2025. Godine 2022. četvrtina ukupnog kobalta pronađenog u Appleovim proizvodima dolazila je od recikliranog materijala, što je više od 13 posto nego prethodne godine.

 Apple recikliranje (15).jpg Izvor: Apple

Kobalt je ključni materijal u baterijama koje se koriste u većini potrošačke elektronike, uključujući Apple uređaje, omogućavajući visoku gustoću energije, a istovremeno zadovoljava Appleove robusne standarde za dugovječnost i sigurnost.

Baterije koje je dizajnirao Apple i koje se nalaze u iPhoneu, iPadu, Apple Watchu, MacBooku i mnogim drugim proizvodima predstavljaju značajnu većinu upotrebe kobalta tvrtke.

Tvrtkina upotreba 100 posto certificiranih recikliranih rijetkih metala također se uvelike proširila prošle godine, s 45 posto u 2021. na 73 posto u 2022.

 Apple recikliranje (8).jpg Izvor: Apple

Otkako je prvi put predstavio reciklirane rijetke metale u Taptic Engineu iPhonea 11, Apple je proširio svoju upotrebu materijala na svim svojim uređajima uključujući sve magnete koji se nalaze u najnovijim modelima iPhonea, iPada, Apple Watcha, MacBooka i Maca.

Budući da su magneti daleko najveća Appleova upotreba rijetkih metala, novi cilj za 2025. znači da će gotovo svi rijetki metali u Appleovim proizvodima uskoro biti 100 posto reciklirani.

Kao dio ubrzanog novog vremenskog okvira sve tiskane ploče koje je dizajnirao Apple koristit će 100 posto certificiranu recikliranu pozlatu do 2025. To uključuje krute ploče, kao što je glavna logička ploča, i fleksibilne ploče poput onih koje se povezuju s kamerama ili gumbima u iPhoneu.

 Apple recikliranje (10).jpg Izvor: Apple

Budući da je bio pionir u isključivo recikliranom opskrbnom lancu za zlato u oplati glavne logičke ploče za iPhone 13, Apple je proširio upotrebu materijala u dodatnim komponentama i proizvodima uključujući žicu svih kamera u liniji iPhone 14 i tiskane ploče iPad, Apple Watch, AirPods Pro, MacBook Pro, Mac mini i HomePod. Apple također radi na poticanju šireg prihvaćanja recikliranog zlata za komponente koje nisu prilagođene u cijeloj elektroničkoj industriji.

Do 2025. tvrtka će koristiti 100 posto certificirano lemljenje od recikliranog kositra na svim tiskanim krutim i fleksibilnim tiskanim pločama koje je dizajnirao Apple. Posljednjih se godina Appleova upotreba recikliranog kositra proširila na lemljenje mnogih fleksibilnih tiskanih pločica u Appleovim proizvodima, pri čemu je 38 posto cjelokupnog kositra korištenog prošle godine dolazilo iz recikliranih izvora. Primjena recikliranog kositra na još više komponenti je u tijeku, a tvrtka uključuje sve više dobavljača.

Inovacija je potaknula napredak prema još jednoj Appleovoj obvezi za 2025.: eliminaciji plastike iz ambalaže tvrtke. Razvoj alternativnih vlakana za komponente pakiranja kao što su filmovi za zaslon, omoti i pjenasti jastuci održao je Apple na pravom putu prema ovom ambicioznom cilju.

Kako bi riješio pitanje preostalih 4 posto plastike u ambalažnom otisku tvrtke Apple uvodi inovacije u zamjenu naljepnica, laminacije i drugih malih namjena. Prošle godine Apple je razvio prilagođeni pisač za uvođenje digitalnog ispisa izravno na kutije iPhonea 14 i iPhonea 14 Pro, eliminirajući potrebu za većinom naljepnica.

 Apple recikliranje (9).jpg Izvor: Apple

Novi lak za pretisak koji se nalazi u pakiranjima iPad Air, iPad Pro i Apple Watch Series 8 zamjenjuje polipropilensku plastičnu laminaciju koja se nalazi na kutijama i komponentama pakiranja. Inovacija je pomogla u izbjegavanju više od 1100 metričkih tona plastike i 2400 metričkih tona ugljičnog dioksida.

U 2022. oko 20 posto svih materijala isporučenih u Appleovim proizvodima dolazilo je iz recikliranih ili obnovljivih izvora. To uključuje prvu upotrebu reciklirane bakrene folije u glavnoj logičkoj ploči iPada (10. generacija), uvođenje certificiranog recikliranog čelika u baterijsku ladicu MacBook Aira s M2 čipom, 100 posto recikliranog volframa u najnovijoj liniji Apple Watcha i aluminijska kućišta koja se nalaze u mnogim Apple proizvodima, izrađena od 100 posto reciklirane aluminijske legure koju je dizajnirao Apple.

 Apple Daisy.jpg
Apple Daisy
Izvor: Apple

Tvrtkin robot za rastavljanje iPhonea, Daisy, odvaja baterije od ostalih komponenti i omogućuje specijalnim reciklažama da povrate kobalt i druge materijale, uključujući litij. Od 2019., Apple procjenjuje da je više od 11.000 kilograma kobalta izvučeno iz baterija koje je izvukla Daisy i potom vraćeno na sekundarno tržište. Daisy također pomaže u obnavljanju rijetkih zemaljskih elemenata, koji se uglavnom gube kroz tradicionalne procese recikliranja elektronike.

Tvrtkin robot Dave, kojeg sada koristi partner za recikliranje u Kini, može pomoći u daljnjem ubrzanju oporabe rijetkih metala rastavljanjem Taptic Enginesa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI