PAMETNI TELEFONI NA OTPADU: Može li samopopravak riješiti problem? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAMETNI TELEFONI NA OTPADU: Može li samopopravak riješiti problem?

Autor Krunoslav Ćosić

Ima li smisla samopopravak telefona, što su već počeli nuditi neki proizvođači

 Popravak pametnog telefona.jpg Izvor: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

I dok se regulatori na više tržišta nastoje uhvatiti u koštac sa sve većim brdima elektroničkog otpada proizvođači pametnih telefona prisiljeni su produžiti životni vijek uređaja. Kao odgovor na to nekoliko velikih igrača pokrenulo je projekte samopopravka. Mobile World Live se pita idu li ove mjere dovoljno daleko u rješavanju problema?

Više proizvođača je u posljednje vrijeme najavilo svoje zelene ciljeve, ali još uvijek postoji stalna ponuda novih uređaja koji ulaze na tržište s nadograđenim kamerama, poboljšanim baterijama i primamljivim novim značajkama.

 Popravak pametnog telefona Izvor: Shutterstock

Kroz ovaj marketinški potez u kombinaciji s degradirajućim baterijama i relativno visokom cijenom za popravak uobičajenih kvarova kao što su pukotine na ekranu lako je vidjeti zašto mnogi ipak mijenjaju uređaje prije nego drugu potrošačku elektroniku.

Podaci koje je objavio Strategy Analytics krajem 2021. godine kažu da je globalni ciklus zamjene pametnih telefona bio nakon 43 mjeseca (podatak za 2020. godinu). Iako ovo može zvučati dugo analitičarska tvrtka primijetila je da je period zamjene povećan zbog problema povezanih s pandemijom, a očekuje se da će se ciklus "oporaviti" i skratiti na 39 mjeseci do 2026. godine.

Međutim, primijetio je da se ta duljina vremena povećavala otkako je 2013. dosegla najnižu razinu svih vremena - od 28 mjeseci. Taj se trend pripisuje ukidanju subvencija, poboljšanoj kvaliteti uređaja i nedostatku "velikih hardverskih inovacija ”.

Samopopravak uređaja kod kuće

Poznati proizvođači ove su godine otvorili kanale za samopopravak. Apple, Samsung i Google počeli su to nuditi s partnerima u SAD-u, s prvim naznakama da će se ti sadržaji širiti na ostatak svijeta.

 Apple_Self-Service-Repair.jpg Izvor: Apple

Međutim, postoje potencijalni kameni spoticanja. Prvo, popravci zahtijevaju razumnu razinu kompetencije da bi se mogli stvarno izvesti; kako Apple kaže, usluga je prikladna za one koji "su iskusili složenost popravka elektroničkih uređaja".

Zatim, tu je i trošak. Zamjenski komplet za zamjenu baterije i zaslona (nije dostupan zasebno) za Samsung Galaxy S21 Ultra košta nešto manje od 240 USD. Ovo dolazi s uputama i alatima, ali korisnik će, naravno, također zahtijevati sposobnost da ih stvarno uspješno zamijeni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI