SAVJETI: Ako idete u Bosnu, Srbiju ili neku drugu roaming zemlju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAVJETI: Ako idete u Bosnu, Srbiju ili neku drugu roaming zemlju

Autor Igor Martić

Savjeti će vam dobro doći i u Hrvatskoj ako imate premalo podatkovnih podataka

 Google Offline Maps.jpg Izvor: Google

Nekada smo iz Hrvatske u EU išli bez korištenja mobilnih podataka na pametnom telefonu. Danas na to pazimo kada idemo u države poput susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore te izvan EU zone u kojoj ne vrijede pravila o roamingu za EU državljane.

Jedna od najkorištenih aplikacija kojoj treba jako puno podataka svakako je Google Maps. Ipak, Google Karte se mogu koristiti čak i kada je vaš smartphone u offline načinu rada. Slijedite ove korake za sigurnu navigaciju čak i kada nemate internetsku vezu.

Ne možete uvijek računati na jaku internetsku vezu kada su vam Google karte najpotrebnije. Čak se i u Hrvatskoj može dogoditi da na nekim lokacijama nema podatkovnog prometa. Srećom, Karte imaju izvanmrežnu značajku koja vam pomaže u sigurnoj navigaciji čak i kada vaš telefon možda ne prikazuje crtice signala.

Izvanmrežne karte mogu biti posebno koristan alat za ljude koji često putuju u inozemstvo ili posjećuju udaljena područja s "mrljavom" mobilnom uslugom. Sve što je potrebno s vaše strane je malo planiranja.

 savemap.gif Izvor: Google

Sljedeći put kad se možda suočite s mogućnošću lošeg signala, pokušajte unaprijed preuzeti kartu svojeg budućeg boravka. Proces je jednostavan i radi i na Androidu i na iOS-u.

Kako koristiti Google karte izvan mreže?

Otvorite aplikaciju Google karte.
Dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom kutu.
Dodirnite "Izvanmrežne karte".
Dodirnite "Odaberite vlastitu kartu".
Pomaknite pravokutnik preko područja koje planirate posjetiti.
Pritisnite "Preuzmi".

Ako boravite na određenoj lokaciji kao što je grad ili naselje postoji još jednostavniji način, a karte će vam i dalje pružati mogućnost prilagođavanja raspona područja:

Potražite svoje odredište u Google kartama.
Dodirnite tri točke u gornjem desnom kutu informativne ploče.
Dodirnite "Preuzmi izvanmrežnu kartu".

U oba slučaja, Google Karte će vam pokazati procjenu koliko će prostora datoteka zauzeti na vašem telefonu prije preuzimanja. Općenito govoreći, što možete biti precizniji sa svojom lokacijom, to je manja veličina datoteke. Ako uključite "automatsko ažuriranje" u izborniku postavki, vaše karte će se osvježavati otprilike jednom tijekom svaka dva tjedna kako bi uključivale najnovije podatke.

Kada ste izvan mreže, imajte na umu da nećete imati podatke o prometu u stvarnom vremenu dok ponovno ne uspostavite vezu. Svako vrijeme putovanja između odredišta prije toga bit će procjena izračunata kao da nema prometnih gužvi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI