NOKIA I DOCOMO: Ostvareni su ključne pretpostavke za 6G | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOKIA I DOCOMO: Ostvareni su ključne pretpostavke za 6G

Autor Krunoslav Ćosić

Iako je 6G godinama udaljen, za pet do sedam godina će zamijeniti sadašnji 5G

 6G (1) Izvor: Shutterstock

Nokia, NTT Docomo i matična tvrtka ovog japanskog operatora tvrde da su ostvarili značajan napredak na zračnom sučelju temeljenom na umjetnoj inteligenciji i subterahercnom spektru za povećanje kapaciteta, poteze za koje su izjavili da su ključne komponente u evoluciji prema 6G-u.

Omogućeno je 6G radijima da uče integracijom AI i strojnog učenja (ML) u zračno sučelje tijekom probnog testiranja koncepta u pogonu Nokia Bell Labs, piše Mobile World Live. Implementacija temeljena na AI/ML-u značajno smanjuje troškove signalizacije, proizvodeći do 30 posto poboljšanja u propusnosti.

Spajanjem naučenog valnog oblika temeljenog na umjetnoj inteligenciji u odašiljaču s prijamnikom dubinskog učenja Nokia Bell Labs, DOCOMO i NTT istraživači uspjeli su dizajnirati i implementirati zračno sučelje za učenje koje učinkovito prenosi podatke pod mnogo različitih scenarija.

 6G (1).jpg Izvor: Shutterstock

Nokia je objasnila da je kombiniranje "naučenog valnog oblika temeljenog na umjetnoj inteligenciji u odašiljaču s prijamnikom dubinskog učenja" omogućilo istraživačima da proizvedu "zračno sučelje za učenje koje učinkovito prenosi podatke pod mnogo različitih scenarija".

Nokia je tvrdila da će nova zračna sučelja dati 6G mrežama "fleksibilnost prilagodbe vrsti veze koju zahtijeva aplikacija, uređaj ili korisnik".

Dobici ispod teraherca

U drugom testu tvrtke su postigle vezu od 25 Gb/s na jednom streamu 256QAM preko frekvencije nosača od 144 GHz koristeći oblikovanje snopa. "Sub-THz pojasevi (100 GHz i više) nisu određeni za mobilnu upotrebu zbog svojih karakteristika širenja, ali nove tehnike poput oblikovanja snopa mogle bi otvoriti te frekvencije za buduće 6G mreže", izjavila je Nokia. "Pristup sub-THz pojasevima ubrizgao bi ogroman kapacitet u 6G mreže."

 symbol,smartphone,data,sign,professional,number,white,block,cube Izvor: Shutterstock

U lipnju 2022. Docomo i NTT su najavili planove za isprobavanje mobilnih tehnologija sljedeće generacije s Nokijom, NEC-om i Fujitsuom usmjerenih na sub-terahercni spektar i sučelja omogućena umjetnom inteligencijom.

Službene specifikacije za 6G očekuju se tek oko 2026., ali zamah se ubrzao 2022. jer glavni igrači žele uvesti komercijalnu uslugu oko 2030. godine. Južna Koreja cilja na postavljanje prve komercijalne 6G mreže na svijetu u 2028., a vlada je izdvojila gotovo 200 milijuna dolara za razvoj temeljnih standarda i tehnologija tijekom pet godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI