ONI IMAJU NAJVIŠE AI PATENATA: U vrhu su Tencent, Baidu, IBM i Samsung | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ONI IMAJU NAJVIŠE AI PATENATA: U vrhu su Tencent, Baidu, IBM i Samsung

Autor Krunoslav Ćosić

O umjetnoj inteligenciji svi toliko pričaju pa smo se pitali tko ima najviše patenata

  Izvor: Profimedia

Kineska su poduzeća u posljednjih nekoliko godina povećala broj prijava patenata za proizvode umjetne inteligencije. Tvrtke koje drže najaktivnije patente za umjetnu inteligenciju i strojno učenje su tehnološki div Tencent i kineska tražilica Baidu.

Slijede IBM, Samsung, kineski pružatelj osiguranja Ping An i bivši lider u patentima za umjetnu inteligenciju Microsoft, piše Statista. Potonja tvrtka nedavno je uložila u umjetnu inteligenciju - konverzacijski AI bot ChatGPT Microsoftov je partner te OpenAI već stvara valove. Microsoft je brzo najavio još jedan krug financiranja za OpenAI, za koji se priča da će iznositi 10 milijardi dolara.

 Broj obitelji patenata za AI i strojno učenje Statista.jpg
Broj obitelji patenata za AI i strojno učenje
Izvor: Statista

Kao što pokazuje grafikon temeljen na informacijama LexisNexis PatentSighta, Tencent i Baidu postali su najveći vlasnici patenata u strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji u 2021., a svaki ima više od 9000 aktivnih obitelji patenata.

 big,data,robotic,robot,connectivity,cyberspace,connection,commun Izvor: Shutterstock

Obitelj je skup patenata koji pokrivaju isti tehnički sadržaj. IBM je te iste godine imao više od 7000 obitelji dok je Microsoft držao nešto manje od 6000 – na šestom mjestu. Između 2012. i 2019. Microsoft je bio vlasnik većine AI patenata, prema LexisNexisu.

Kineski osiguravajući i bankarski div Ping An povećao je broj obitelji patenata s manje od 50 na više od 6000 samo u posljednjih pet godina. Među alatima umjetne inteligencije koje je tvrtka nedavno razvila je softver za analizu mikroizražaja lica (tj. treptaja očiju, nenamjernih trzaja), koji Ping An koristi za procjenu potraživanja od osiguranja koje njegovi osiguranici šalju putem videa.

 Umjetna inteligencija AI (2).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI