KVANTNA KOMUNIKACIJA: Povijest su ispisali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KVANTNA KOMUNIKACIJA: Povijest su ispisali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci

Autor Krunoslav Ćosić

Komunikacija će pomoći detektirati pokušaj hakerskog upada prije nego što netko dođe do podataka

 G20 optika.jpg Izvor: G20

Prvu javnu demonstraciju međueuropske kvantne komunikacijske mreže uspostavila je skupina znanstvenika, a uspjeh je objavio ugledni znanstveni časopis Advanced Quantum Technologies. Rad je znanstvena potvrda postignuća kvantne komunikacije između tri različite države prvi puta u svijetu, a povijest su ispisali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci.

Kvantna komunikacijska mreža je ostvarena zahvaljujući naporima timova sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske, Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani dok su u Hrvatskoj projekt vodili dr. sc. Mario Stipčević i dr. sc. Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), prof. dr. Dragan Peraković i dr. sc. Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV).

 Mario Stipčević, Dragan Peraković, Ivan Cvitić, Martin Lončarić.JPG
Mario Stipčević, Dragan Peraković, Ivan Cvitić, Martin Lončarić
Izvor: G20

"Uspješnom realizacijom ovog pothvata postavili smo temelje za realizaciju kvantne infrastrukture u Republici Hrvatskoj (RH) dok je na razini Europske unije (EU) ovaj eksperiment postavio kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu – EuroQCI i to u okviru glavnih programa EU-a Digitalna Europa te programa Connect Europe Facility", navodi dr. sc. Mario Stipčević, voditelj Laboratorija za fotoniku i kvantnu optiku na IRB-u, jedan od koordinatora demonstracije u Hrvatskoj i koautor rada.

Kvantna mreža, kao jamac sigurne komunikacije, postala je jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemalja diljem svijeta. Svijeta u kojem količina internetskog prometa brzo raste iz godine u godinu, ali nažalost intenzitet kibernetičkih napada na informatičku infrastrukturu raste još brže. Takvim napadima ugrožena je sigurnost državnih institucija, industrija te građana.

Zahvaljujući kvantnoj enkripciji, koja funkcionira putem razmjene fotona, a omogućuje trenutnu detekciju pokušaja hakerskog upada, kvantna komunikacija postiže apsolutnu sigurnost.

 G20 optika (2).jpg Izvor: G20

"Pretpostavimo da netko pokuša presresti ovu vrstu komunikacije. U tom slučaju, on biva trenutno otkriven i prije nego što je došao do podataka koje je želio ukrasti, a upravo to jamči maksimalnu zaštićenost podataka i komunikacije,” objašnjava dr. sc. Martin Lončarić, koautor rada, koji je uz dr. Stipčevića koordinirao ovim aktivnostima u Hrvatskoj.

Dr. Lončarić je dodatno istaknuo kako je upravo u svrhu zaštite vlastite sigurnosti i tehnološke neovisnosti Europska komisija odlučila da, u okviru programa Europske kvantne infrastrukture -EuroQCI kojem se među prvima pridružila i Hrvatska, u sljedećih deset godina izgradi mrežu ultra sigurnoga kvantnog Interneta.

EuroQCI će, kao jedan od glavnih stupova nove strategije kibernetičke sigurnosti EU-a za naredna desetljeća, poboljšati europski digitalni suverenitet i industrijsku konkurentnost. Uspostava kvantne mreže između tri različite zemlje, Italije, Slovenije i Hrvatske – a koja je opisana u ovom radu – preteča je budućeg EuroQCI-a.

 kvantna komunikacijska mreža.jpg Izvor: G20

Uspostavljena mreža stabilno je povezivala Trst s Rijekom putem namjenske 100-km optičke veze te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni. Konačno, mreža je korištena za prvu svjetsku javnu demonstraciju kvantne komunikacije 5. kolovoza 2021. u Trstu, na sastanku zemalja članica
skupine G20.

Uz hrvatsku tvrtku OIV, tehničku implementaciju proveo je QTI srl – spin-off CNR-INO-a, a uz
potporu TIM-a, Sparklea, Telekoma Slovenije, Stelkoma i Lightneta koji su osigurali vlakna i optičku infrastrukturu. U Hrvatskoj su provedbu ovog eksperimenta podržali i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane i Agencija Alan, kao i projekti HRZZ-a br. IPS-2020-01-2616 i MZO-a br. KK.01.1.1.01.0001.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI