OPASNE APLIKACIJE: Mogle bi isprazniti vaš bankovni račun | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OPASNE APLIKACIJE: Mogle bi isprazniti vaš bankovni račun

Autor Smartlife

Bilo bi pametno deinstalirati ovih pet aplikacija, ukoliko ih imate na svojem pametnom telefonu

 hacker.jpg Izvor: Shutterstock

Otkrivene zlonamjerne aplikacije je instaliralo više od 130.000 ljudi. Jeste li i vi među njima?

Za razliku od zlonamjernih aplikacija, kojima je veoma teško biti prisutan u Google Play trgovini (ali ne i nemoguće), postoje i aplikacije koje izgledaju kao svaka druga, a tako se i ponašaju - sve dok ne pitaju korisnika da ih ažurira.

To su trojanci koji se ponašaju normalno sve dok ne pritisnete "Ažuriraj". ThreatFabric, kompanija koja istražuje sigurnost računala, upozorila je Android korisnike o novim bankovnim trojancima dizajniranim da ukradu osjetljive podatke koji mogu pomoći napadačima da ukradu naš novac.

 Virus telefon (1).jpg Izvor: Shutterstock

Izvještaj navodi da se novi trojanac zove Sharkbot i navodi da jedna od zlonamjernih aplikacija služi za računanje poreza u Italiji. Instalirana više od 10.000 puta, Codice Fiscale izgleda kao sasvim nevina aplikacija u Google Play trgovini. Ukoliko je korisnici otvore prvo što provjerava je da li je SIM kartica registrirana u Italiji. Ukoliko nije, neće učiniti ništa zlonamjerno.

Ipak, ukoliko detektira da korisnik posjeduje talijansku SIM karticu, u jednom trenutku će prikazati lažnu Google Play stranicu za ažuriranje aplikacije nadajući se da će korisnik pritisnuti na "Ažuriraj". Ukoliko netko to učini tek tada se na uređaj instalira trojanac koji ugrožava osjetljive podatke korisnika.

Obrišite ovih 5 aplikacija

Codice Fiscale nije jedina aplikacija koja na ovaj način želi prevariti korisnike. ThreatFabric je objavio listu s pet aplikacija koje hitno morate obrisati sa svog uređaja:

Recover Audio, Images & Videos - 100.000 instalacija
Codice Fiscale 2022 - 10.000 instalacija
Zetter Authentication - 10.000 instalacija
File Manage Small, Lite - 1.000 instalacija
My Finances Tracker - 1.000 instalacija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI