BESPLATNO, ALI I ŠTETNO: Ovo su najgore aplikacije za pametne telefone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BESPLATNO, ALI I ŠTETNO: Ovo su najgore aplikacije za pametne telefone

Autor Smartlife

Opasne su i mogu vam naškoditi, iako imaju dobre ocjene i veliki broj preuzimanja

 Wiko-Y62-Plus-4.jpg Izvor: Wiko

Pametni telefoni su značajno napredovali u posljednjih deset godina, a njihova snaga se ne bi mogla iskoristiti da ne postoji veliki broj aplikacija. Nažalost, skoro svakog tjedna možete naletjeti na listu loših aplikacija koje izlažu vaš uređaj i vaše osobne podatke pred rizikom.

Nekada to bude sigurnosni propust programera, opasan malware, nestabilna verzija aplikacije i mnogo toga drugog, dok postoje i programi koji vas žele prevariti tako što nude besplatne usluge koje se inače naplaćuju.

Svrha ovog teksta nije kako bi vam ukazali na aplikacije koje su sporne i koje treba izbrisati s telefona nego da primijetite kakve aplikacije mogu nanijeti štetu pa ukoliko imate neku sličnu aplikaciju idealno vrijeme je da ju deinstalirate.

Igre i puzzle

Mnogi korisnici ne obraćaju pozornost kada preuzimaju besplatne video igre i puzzle. Često im se takvo nešto obije o glavu jer neprovjerene igre mogu sadržavati malware ili neki opasni skriveni kod. Uglavnom se takve aplikacije često reklamiraju unutar drugih programa, društvenih mreža, itd...

Takve igre su na primjer Rugby Pass, Flying Skateboard, Plant Monster i mnoge druge, prenosi USAToday. Generalni je savjet, kad preuzimate aplikacije, pogledati recenzije, i pozitivne i negativne i obratiti pozornost tko je autor.

 Rugby Pass.jpg Izvor: Google Play Store

Nisu samo malware problem. Mnoge igre prikupljaju mnogo više informacija nego što im je to potrebno. Jedan takav primer je igra Words with Friends koja prikuplja podatke o kupovini, kontaktima, lokaciji, povijestii pregleda i mnogo toga drugog, a ništa od tih podataka joj ne treba kako bi pravilno funkcionirala.

CamScanner

Kako se sve više okrećemo digitalizaciji, nekada koristimo pametne telefone kako bismo brzo skenirali neki važan dokument. To mogu biti osobne iskaznice, putovnici ili nešto treće, ali ono što im je zajedničko je to da su ti osjetljivi podaci koji bi trebali ostati vaši.

 CamScanner.jpg Izvor: Apple App Store

U trgovinama za aplikacije postoji mnogo programa koji pomažu pri skeniranju poput CamScanner koji pretvara vaše fotografije u PDF dokumente. Prije nego što povjerite sličnim aplikacijama svoje dokumente, u 2019. godini su istraživači otkrili skriveni maliciozni kod u Android verziji te aplikacije.

Na sreću, problem je ispravljen i ta je aplikacija ubrzo vraćena u Google Play Store. Umjesto takvih aplikacija iPhone korisnici mogu koristiti već instaliranu Notes aplikaciju za skeniranje dokumenata dok Android korisnici mogu isprobati Google Drive ili službenu Microsoftovu aplikaciju koja je dokazano sigurna.

Horoskop i astrologija

Iako astrologija može biti zabavna, aplikacije koje se mogu pronaći u Google Play Store i AppStore trgovinama u većini slučajeva sa sobom donose probleme.

Tako su izuzetno popularne aplikacija Astro Guru: Astrology i Horoscope & Palmistry bile krive za curenje velikog broja osobnih podataka korisnika jer nisu propisno zaštitili podatke korisnika kao što su korisničko ime, datum rođenja, spol, lokacija, mail itd.. Kompanija Check Point Research ističe da te aplikacije imaju više od 10 milijuna preuzimanja.

 Astro Guru Astrology.jpg Izvor: Google Play Store

Slanje faksa

Još jedan primjer koji je Check Point Research naveo je popularna aplikacija iFax koja omogućava korisniku slanje dokumenta direktno s telefona.

Sigurnosni istraživači te kompanije su otkrili da postoji ključ koji daje pristup tim dokumentima, a rezultat toga je bio da su hakeri pristupili osobnim i drugim važnim dokumentima više od pola milijuna korisnika.

Logo kreator

Logo Maker - Free Graphic Design & Logo Templates aplikacija pokazuje kako se može manipulirati pozitivnim ocjenama, recenzijama i brojem preuzimanja u popularnim trgovinama za softver.

Ova aplikacija je prikupljala lozinke, korisnička imena, mail adrese i korisnički ID. Zbog svega toga je poželjno izbjegavati koristiti iste lozinke na dva ili više različita servera jer će onda uslijediti "domino efekt".

Screen recorder

Mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen Screen recorder uz pomoć kog možete snimiti što se događa na vašem uređaju. Check Point kaže da jedna takva aplikacija s 10 milijuna preuzimanja sve snimljene podatke sprema na cloud servis što može izazvati veliki problem ukoliko tvorci tog programa koriste isti kod koji bi potom zabilježio što se nalazi na tom servisu.

 Screen recorder.jpg Izvor: Apple App Store

Zaista nema potreba instalirati takve aplikacije koje mogu naštetiti vašem uređaju, kada opcija snimanje ekrana postoji na mnogim telefonima unaprijed instalirana (Huawei, Xiaomi, Samsung...).

Facebook, naravno...

To što su pojedine aplikacije poznate širom svijeta ne znači da su i sigurne. Mnoge velike tehnološke kompanije prikupljaju razne podatke od svojih korisnika uz pomoć njih, a čini se da se po tom pitanju najviše izdvaja Facebook koji iste koristi za oglašavanje. Ipak, takvi podaci mogu završiti u pogrešnim rukama. Prije samo godinu dana se dogodilo curenje osobnih podataka više od 533 milijuna Facebook korisnika.

 Facebook.jpg Izvor: Google Play Store

QR skeniranje i Flashlight

Nebrojeno puta smo mogli vidjeti kako popularne aplikacije za skeniranje QR koda u sebi imaju malware. Umjesto rizika s takvim aplikacijama mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen čitač za QR kod u svojim kamerama.

Isti slučaj je i s aplikacijama Flashlight. Zaista nema potrebe skidati takve besplatne aplikacije kada današnji pametni telefoni imaju opciju uključivanja osvjetljenja/blic. One se samo gomilaju u vašim uređajima, a više će štete nanijeti nego što će donijeti koristi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI